Quantcast

Και τώρα όχι η διαφορά, αλλά η αυτοδυναμία

Μέχρι την 26η Μαΐου ολόκληρο το διακύβευμα στο πολιτικό σκηνικό ήταν η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα ήρθε και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Η διαφορά εντέλει ήταν περίπου 9,5%, γεγονός που αιφνιδίασε τους πάντες, εκτός από τις δημοσκοπήσεις.

Σε μια νύχτα μέσα, το τρόπαιο άλλαξε απότομα και από τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μετατοπίστηκε στο αν το πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχει αυτοδυναμία ή όχι και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Το πρώτο ερώτημα, αν και θεωρητικό, είναι: «Ετσι όπως έχουν τα ποσοστά σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, υπάρχει αυτοδυναμία ή όχι;».

Η απάντηση είναι «ναι, υπάρχει» και η αυτοδυναμία έρχεται με περίπου 155 έδρες υπέρ της Ν.Δ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η αυτοδυναμία συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, στην προκειμένη περίπτωση της ΝΔ με 33,12% και με το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, δηλαδή δεν «πιάνουν» την ελάχιστη βάση του 3% για να δικαιούνται έδρα, στην προκειμένη περίπτωση 21%.

Αν δημιουργήσει, λοιπόν, κάποιος έναν ενδεικτικό πίνακα κάνοντας υποθετικές ασκήσεις ποσοστών του αθροίσματος των μικρότερων κομμάτων που ενδέχεται να μένουν εκτός Βουλής, υπολογίζει το ποσοστό που πρέπει να πάρει το πρώτο κόμμα για να διαθέτει την ελάχιστη αυτοδυναμία των 151 εδρών.

(ΠΙΝΑΚΑΣ 1)

(ΠΙΝΑΚΑΣ 1)

Γίνεται άμεσα εμφανές ότι, όσο μικρότερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος για να έχει έστω και την ισχνή αυτοδυναμία των 151 εδρών.

Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι η αυτοδυναμία δεν συνδέεται με το αν θα έχουμε πεντακομματική, εξακομματική ή επτακομματική Βουλή.

Αξίζει, επιπλέον, για ιστορικούς λόγους, να μελετηθεί το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που έχουν μείνει εκτός Βουλής διαχρονικά από το 1996 μέχρι το 2015.

(ΠΙΝΑΚΑΣ 2)

(ΠΙΝΑΚΑΣ 2)

Αν εξαιρέσει κανείς τον Μάιο του 2012, όταν το πρώτο κόμμα πήρε περίπου 18,8%, γεγονός που κάνει λογικό το να μένει εκτός Βουλής το 19% των κομμάτων, ο μέσος όρος του αθροίσματος των ποσοστών των κομμάτων που έμεναν εκτός Βουλής ήταν 5,5%.

Το τελευταίο σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα χρειάζεται περίπου 38,5% για να κατακτήσει τις 151 έδρες. Αν πάλι μείνει εκτός Βουλής το 7%, τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,6%. Ενώ, αν μείνει εκτός το 10%, τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται 36,5%.

Οι πρώτες ενδείξεις βεβαίως δείχνουν ότι ο διπολισμός/δικομματισμός δεν θα είναι μικρό, γεγονός που αυτό βοηθάει στην ύπαρξη της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Αυτό, όμως, πρέπει να αναμένουμε να διαπιστωθεί, αφού πρώτα ωριμάσει αρκετά ο προεκλογικός αγώνας και έχουμε ικανή χρονοσειρά δημοσκοπικών στοιχείων.