«Λιανά»

Οι προσδοκίες των πολιτών γεννούν αναμονές μέτρων είτε ανακούφισης είτε ανάπτυξης. Στην παρούσα φάση, οι Ελληνες ήδη από το 2019 δεν βρίσκονται στην «ανακούφιση», αλλά στην ανάγκη για «ανάπτυξη», παρά τον κορωνοϊό.

Το κακό είναι ότι πολλές φορές οι κυβερνώντες, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν σε εφικτό και ρεαλιστικό επίπεδο τις «παροχές» που ανακοινώνουν (π.χ. στην εκάστοτε ΔΕΘ) επειδή θα κριθούν στην επόμενη στροφή, δεν μεγιστοποιούν το περιεχόμενο αυτών των υποσχέσεων.

Το δεύτερο κακό είναι επίσης, κυρίως από τεχνοκράτες ηγέτες, ότι ορισμένα μέτρα θεωρείται αυτονόητο και προφανές το ότι το όφελος από αυτά θα φτάσει στη συγκεκριμένη τσέπη ή τη ζωή του εκάστοτε ανθρώπου. Κοινώς, πως το «μάκρο» μέτρο θα φτάσει στη «μίκρο» ζωή όλων μας.

Στην πρόσφατη ΔΕΘ 2021, ο πρωθυπουργός πατώντας κιόλας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας σχεδίασε ένα πλάνο μέτρων που όμως μοιάζει να αφορά μόνο το 24% των πολιτών, ενώ άλλο ένα 25% δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει αν τα μέτρα τους αφορούν ή δεν τα γνωρίζουν καν και ένα 51% δηλώνει αρνητική στάση.

Η δουλειά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ως άμεσα επόμενα βήματα από εδώ και πέρα λέγεται «εξειδίκευση» και «λιανά» και σύνδεση των μέτρων με το «όραμα της ανάπτυξης» για τον ίδιο τον κόσμο και όχι μόνο αμυντική απορρόφηση κραδασμών π.χ. της ακρίβειας.