Quantcast

Ο κορωνοϊός και η ντροπή

Τα συναισθήματα των Ελλήνων είναι με σειρά προτεραιότητας Φόβος, Ελπίδα, Οργή, Ντροπή. Τα νέα όμως είναι ότι η Ελπίδα ρίχνει το ποσοστό της κατά 25% συσχετιστικά, ωστόσο το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι η Ντροπή ανεβάζει το ποσοστό της κατά 48% συσχετιστικά.

Αυτή η Ντροπή θα μπορούσε να συνδέεται είτε με τα Ελληνοτουρκικά είτε με τον Κορωνοιό, σημεία που πλήττουν το θυμικό. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν πρόκειται για τα Ελληνοτουρκικά διότι οι δύο καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος εμφανίζουν άλματα στην δημοτικότητά τους έχοντας πρώτο πλέον τον Υπουργό Εξωτερικών, και τέταρτο τον Υπουργό Αμύνης. Συνεπώς μάλλον όλο το φαινόμενο της Ντροπής οφείλεται στον Κορωνοιό και στα παρελκόμενά του, σε επίπεδο κυρίως των οικονομικών επιπτώσεων λόγω πανδημίας.

Βεβαίως όταν ζητιέται από τους πολίτες η δική τους συμμετοχή σε ένα πιθανό lockdown στην περιοχή τους τότε ένα σθεναρό 71% δηλώνει πως «δεν πρέπει» να γίνει κάτι τέτοιο. Θετικά τοποθετείται ένα 26%. Οι Αθηναίοι βεβαίως οι οποίοι έχουν ακούσει ότι η πόλη τους είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας είναι περισσότερο ευέλικτοι και δηλώνουν πειθαρχία σε ένα ενδεχόμενο lockdown στην Πρωτεύουσα κατά 51%.

Οι παρενέργειες ωστόσο ενός lockdown ιδίως στην Αθήνα όσον αφορά στην οικονομία είναι βεβαίως γνωστές.