Quantcast

Οταν μιλούν οι λαοί

Καλές οι αποφάσεις των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αυτό που μετρά εξίσου είναι οι ολιστικές απόψεις των δύο λαών (ΕΛΙΑΜΕΠ-διαΝΕΟσις-MRB-IPC-KONDA 2022).

Ασφάλεια για τους δύο λαούς είναι η υγεία, τα σύνορα και η εργασία. Ωστόσο οι Ελληνες ψάχνουν για περισσότερη χρηματοοικονομική ασφάλεια (θέμα «πολυτελείας»), ενώ οι Τούρκοι για επισιτιστική ασφάλεια και τρόφιμα (θέμα «επιβίωσης»).

Οι Ελληνες νιώθουν πιο κοντά στις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και τρόπου ζωής, ενώ σε θέματα οικογενειακών αξιών, πολιτισμού και θρησκευτικότητας με τη Ρωσία. Οι Τούρκοι δεν νιώθουν κοντά σε καμία χώρα από τις δύο, δείχνοντας διαφορετικότητα και μοναδικότητα.

Εμείς δηλώνουμε διασφάλιση συμφερόντων από την Ε.Ε., ενώ οι Τούρκοι από τη Γερμανία. Οι Ελληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα «είναι» δυτική χώρα, ενώ οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει απλά να «συμμορφώνεται» με τα δυτικά πρότυπα.

Επιπλέον, οι Ελληνες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύουν την ελληνική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ είναι ένας φυσικός εταίρος και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Παράλληλα, οι Τούρκοι επιθυμούν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική για τη χώρα τους, ενώ θεωρούν ότι η ισχυρή ηγεσία του Πούτιν αποτελεί το σωστό μοντέλο διακυβέρνησης, απόψεις που αναδεικνύουν ξανά το αίσθημα μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας που αισθάνονται οι γείτονες.

Συμπερασματικά, οι Ελληνες αισθάνονται ασφαλέστεροι με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. (εξάρτηση), ενώ οι Τούρκοι προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι, έστω και αν είναι μόνοι (αυτοτέλεια).