Quantcast

Σύγκρουση τεκτονικών πλακών

Η σύγκρουση δύο πολιτικών τεκτονικών πλακών, α) η υγειονομική διαχείριση του κορωνοϊού που βρίσκεται έξω από τις ράγες και β) η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των καραντινών, προκαλεί σοβαρές απώλειες στις κατακτήσεις της Ν.Δ. που είχε τον Ιούνιο του 2020.

Ολοι οι ποιοτικοί δείκτες αξιολόγησης της κυβέρνησης λυγίζουν εμφανώς χωρίς βεβαίως να απειλούνται από τυχόν επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανεβαίνει μεν, αλλά όχι τόσο όσο να απειλήσει το «ψαχνό» της δυναμικής της Ν.Δ., καθώς αδυνατεί εμφατικά να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζητούμενο της χώρας περί ανάπτυξης. Η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται και, μάλιστα, με ποσοστά που σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν συντριπτικά.

Το πρόβλημα αρχίζει από την κλήση που έχουν πάρει οι καμπύλες πτώσης της απόδοσης της κυβέρνησης, όπου αν αυτό αφεθεί στην τύχη του, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε «ενδιαφέρουσες» εξελίξεις στα ποσοστά των δύο «μεγάλων» κομμάτων.

Συνεπώς, οι προκλήσεις για την κυβέρνηση είναι δύο: α) η επαναφορά στις ράγες ευταξίας του θέματος κορωνοϊός (υγειονομικά και οικονομικά) και β) ο σχεδιασμός μιας ξεκάθαρης και δομημένης στρατηγικής και αφηγήματος (που υπήρχε και χάθηκε) για το πού θέλουμε και πρέπει να βρίσκεται η χώρα το 2021, 2022 και 2023. Ας προσθέσουμε σε αυτά και τα εργαλεία ενός ανασχηματισμού ή ακόμα και πιθανών εκλογών, αν βεβαίως υπάρξει το κατάλληλο πολιτικό ξέφωτο.