Quantcast

Τριπλή πρόκληση

Μπορεί να μοιάζει βαρετή η εκάστοτε ΔΕΘ, αλλά η καθεμία έχει τις δικές της προκλήσεις για τους πολιτικούς δρώντες.

Η φετινή ΔΕΘ είναι περισσότερο σημαντική για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για τον Αλέξη Τσίπρα, παρά για τον Κυριάκο  Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μια ήττα μετά από τετραετή διακυβέρνηση της χώρας, η οποία βεβαίως δεν τον διέλυσε, μιας και το 31,5% δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, όμως οι ποιοτικές προκλήσεις που αναδείχθηκαν μετά την ήττα είναι ζωτικές.

Οι προκλήσεις για τον Αλ. Τσίπρα είναι τρεις: α) Η διατήρηση της αδιαμφισβήτητης ηγεμονίας του στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στην Κεντροαριστερά. β) Οι ιδεολογικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο κόμμα/παράταξη. γ) Η διαχείριση των ρήξεων που θα προκληθούν με σημαντικούς (μέχρι χθες) πολιτικούς παίκτες/πυλώνες του κόμματος.

Το σύνολο του εκλογικού σώματος περιμένει με τρομακτικό ενδιαφέρον τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ σχετικά με τα παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλή υπόθεση για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Είναι ο δεύτερος πυλώνας απέναντι στη Ν.Δ. Απλός, αντιπολιτευτικός λόγος στη ΔΕΘ από τον Αλ. Τσίπρα θα προκαλέσει τεράστια ζημία τόσο στο κόμμα όσο και στον ίδιο.