Quantcast

Λάθος πίστα

Ο Κινέζος στρατηγός, θεωρητικός του πολέμου και συγγραφέας του περίφημου έργου «Η τέχνη του πολέμου», Σουν Τζου, είχε σημειώσει ότι «οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλός σου δεν περιμένει».

Το πεδίο που επιλέγει να δώσει κάποιος μια μάχη -σε όποιον τομέα και αν είναι αυτή- θα κρίνει πολλά για την έκβασή της, αλλά θα δείξει και αρκετά για τον χαρακτήρα του. Τούτων δοθέντων, μοιάζει από περίεργη έως επικίνδυνη η επιδίωξη αντιπαράθεσης σε ένα πεδίο το οποίο κανέναν δεν ωφελεί: ούτε τον ίδιον ούτε και τον «αντίπαλο». Γι’ αυτό, όταν για παράδειγμα, επιλέγεται ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, συνήθως επικρίνονται τα κόμματα που δημοσίως θέτουν τέτοια ζητήματα, πρωτίστως για την ανάγκη προστασίας των πατριωτικών συμφερόντων και δευτερευόντως για την ανάγκη χάραξης ενιαίας εθνικής στρατηγικής.

Ιδίως τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω της σπουδαιότητας των εκκρεμών ζητημάτων σε αυτούς τους τομείς είτε λόγω της «μόδας» για συγκλίσεις, η ανάγκη ενιαίας και σταθερής γραμμής έχει καταστεί ύψιστη προτεραιότητα. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει επί μονίμου βάσεως να υπηρετούν την ανάγκη των «συγκλίσεων», αλλά την αναγκαιότητα των βιώσιμων προτάσεων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Τη στιγμή λοιπόν, που ακόμη και τα αντίπαλα κόμματα καλούνται να μην αντιπαρατίθενται επί εθνικών θεμάτων, αλλά να βρουν κοινές γραμμές, μοιάζει παράδοξο αυτό να μην αποτελεί και εσωκομματική υποχρέωση. Δεν είναι μόνο λάθος «πεδίο αντιπαράθεσης», αλλά δεν οδηγεί και κάπου, αφού κανέναν στο τέλος δεν ωφελεί. Πλην ασφαλώς των πραγματικών «αντιπάλων», τις επιδιώξεις των οποίων δεν μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι υπάρχει Ελληνας που, έστω και ακουσίως, θα υποβοηθήσει…

Και αν όλα τα πιο πάνω δεν είναι κατανοητά, ας καταφύγουμε και πάλι στον Σουν Τζου, μήπως είναι πιο πειστικός: «Ο πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύναμος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό». Αυτά περί διαρροών, καρφιών, απαντήσεων-ανταπαντήσεων και κύκλων…