Quantcast

Δεν διαβάστηκε

Ποιος να το φανταζόταν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα έμοιαζαν με τα εφηβικά τεχνάσματα για τα sms, ή αλλιώς... ηλεκτρονικά μηνύματα: αγωνία μέχρι να μπει το σήμα «παραδόθηκε», μεγαλύτερη αγωνία για να μπει το... «τικ» στο διαβάστηκε. Κι εν συνεχεία... λιώνεις στο άγχος για να διαπιστώσεις αν θα μείνει στο «διαβάστηκε» -χωρίς απάντηση- ή αν θα υπάρξει μια κάποιου είδους αντίδραση.

Η αλήθεια είναι ότι, με δεδομένο το επίπεδο που επέλεξαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν την πολιτική αντιπαράθεση, δεν αποτελεί έκπληξη που εντέλει υιοθέτησαν άλλη μια... εφηβική πρακτική. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Πλην όμως, δεδομένου του εκκωφαντικού μηνύματος που έστειλε η κοινωνία, θα ανέμενε κάποιος ακόμη και από έναν έφηβο να αντιδράσει και να μην το αφήσει στο «δεν διαβαάστηκε». Και όχι να αδιαφορήσει και να συνεχίσει να κάνει τα δικά του, σαν να μην εστάλη μήνυμα.

Ευλόγως μπορεί να υποστηριχθεί ότι και αυτή η αντίδραση οργισμένο έφηβο θυμίζει, που αρνείται να δει και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.

Ενδεχομένως και αυτό να είναι σωστό, όμως είχαμε εκλογές. Κι έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα και μια μετεκλογική κατάσταση που είναι παραπάνω από σοβαρή και η οποία δεν αντιμετωπίζεται με εφηβικές συμπεριφορές, πείσματα, εξάρσεις ή... σκηνές ζηλοτυπίας.

Ετσι συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες της προηγούμενης Κυριακής -με το ευφάνταστο σενάριο για... απόπειρα αλλοίωσης ψηφοδελτίων στον βόρειο τομέα, σβήνοντας το όνομα «Κατρούγκαλος»- και με αποκορύφωμα τις ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος. Η συντονισμένη προσπάθεια να αμφισβητηθεί η επιλογή των πολιτών και να αποδοθεί είτε σε άγνοια, είτε σε μεθόδευση, είτε σε... ελλιπή ενημέρωση, είτε σε αδυναμία κατανόησης... είναι βέβαιο ότι εξατμίζει και την τελευταία σταγόνα «ηθικού πλεονεκτήματος» που είχε περισσέψει στο πολιτικό ρεζεβουάρ της Κουμουνδούρου.

Δεν είναι πλέον θέμα «αγένειας» ότι η γραμμή της Κουμουνδούρου είναι να αναζητούνται αλλού τα ελατήρια της ήττας. Τίθεται πλέον σοβαρά το ερώτημα κατά πόσο αντιλαμβάνονται την κατάσταση όσοι επιλέγουν τέτοια τακτική: πολιτικοί και ΜΜΕ...