Quantcast

Με λογική

Το «ARHGAP11B» ήταν μια πολλή ισχυρή απάντηση στο ερώτημα σε τι διαφέρει ο άνθρωπος από τα ζώα. Οταν, λοιπόν, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το παραπάνω γονίδιο και διαπίστωσαν ότι είναι πολύ ενεργό στα βλαστοκύτταρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη ζωτική περιοχή της λογικής και της γλώσσας, κατέστη -και επιστημονικά πλέον- σαφές ότι η λογική είναι όχι μόνο η διαφορά, αλλά και η οδός για να διακρίνεται, αλλά και να αναδεικνύεται το ανθρώπινο είδος.

Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι αυτονόητο ότι και οφείλουμε να μιλάμε αλλά και πρέπει να σκεφτόμαστε. Ιδίως, να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε.

Αν αυτά ισχύουν για την προσωπική μας ζωή, σε έναν βαθμό -καθώς υπεισέρχεται και ο συναισθηματικός παράγοντας για τις αποφάσεις μας- ο καθένας αντιλαμβάνεται τον πολλαπλάσιο βαθμό στον οποίο ισχύουν για την πολιτική συμπεριφορά. Εκεί που δεν υπάρχουν συναισθήματα, αλλά Ιστορία και Δικαιώματα. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται όχι μόνο για κομβικής σημασίας θέματα, αλλά για ζωτικής και ακόμη περισσότερο: Εθνικής.

Κορυφαίο τέτοιο ζήτημα είναι τα ελληνοτουρκικά. Δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος που να λέει εκ των προτέρων ότι «δεν συζητάω με τον γείτονα». Ενα σοβαρό ζητούμενο, βεβαίως, είναι μέχρι πού μπορείς να συζητήσεις με έναν γείτονα, ο οποίος πάνω στο τραπέζι έχει πάντα ακουμπισμένο το «όπλο» του casus belli.

Με ειλικρίνεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την Πέμπτη ότι στην επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν «θα συζητήσουμε και τα δύσκολα θέματα», εκφράζοντας βεβαίως την ισχυρή αμφιβολία -έως βεβαιότητα- για τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, στην παρούσα φάση, θέλουν να εμφανίζονται ότι συζητούν. Για την ακρίβεια, η Τουρκία κάνει ότι συζητά και η Ελλάδα «υποδύεται» ότι την πιστεύει. Διότι καμία κίνηση καλής θέλησης δεν έχει σημειωθεί από την πλευρά της Τουρκίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία σε πολλές περιπτώσεις -εμφανώς- τήρησε χαμηλούς τόνους. Το πιο τρανό παράδειγμα: Οι ασύμμετρες «επιθέσεις» στον Εβρο με το μεταναστευτικό…

Η Ελλάδα δεν χάνει κάτι συζητώντας, όπως άλλωστε συμβαίνει με οποιονδήποτε άνθρωπο που είναι διατεθειμένος να μη χάσει οτιδήποτε. Και αυτό επίσης το κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός. Διότι είπαμε, η λογική επιβάλλει να συζητάμε. Με λογική…