Quantcast

Το μη χείρον;

Σαν σε ένα περίεργο «παιχνίδι» συγκυριών, ακριβώς σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιρνε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και 14 Μαρτίου 2003, ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ξεκινούσε το μακρύ ταξίδι του στα ύπατα πολιτικά αξιώματα της Τουρκίας: Από 14 Μαρτίου 2003 έως 28 Αυγούστου 2014 ως πρωθυπουργός και από τότε έως σήμερα ως Πρόεδρος.

Ηρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος του; Για να μιλάμε με πιθανότητες… δύσκολο! Και τα πράγματα είναι απλά. Στις 14 Μαΐου στην Τουρκία διεξάγονται γενικές εκλογές, ήτοι τα 55 εκατομμύρια των γειτόνων θα κληθούν να επιλέξουν για Πρόεδρο αλλά και για τη νέα μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή τα 600 μέλη του Κοινοβουλίου. Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μαζί.

Επομένως τα σενάρια είναι τέσσερα: Α) Πρόεδρος και Βουλή Ερντογάν, Β) Πρόεδρος Ερντογάν - Βουλή αντιπολίτευση, Γ) Πρόεδρος αντιπολίτευση - Βουλή Ερντογάν, Δ) Πρόεδρος και Βουλή αντιπολίτευση.

Ακόμη κι έτσι καταλαβαίνει κάποιος πως είναι δύσκολο από τώρα να καταλήξει αν τελειώνει ο Ερντογάν. Δύο πράγματα όμως μπορεί να πει με σιγουριά: ότι σε κάθε σενάριο η Τουρκία θα μπει σε μια φάση από έντονους μέχρι ανυπόφορους εσωτερικούς κραδασμούς, αλλά και ότι θα εισέλθει σε νέα φάση πολιτικών ισορροπιών. Ακόμη και στα δύο «καθαρά» σενάρια νίκης Ερντογάν ή αντιπολίτευσης και στις δύο κάλπες, θα σήμαινε στη μεν περίπτωση Ερντογάν την απόλυτη αποθέωση της αυταρχικής διακυβέρνησής του, στη δε περίπτωση επικράτησης της αντιπολίτευσης και για την προεδρία και για τη Βουλή, τη σφοδρή σύγκρουση της νέας πλειοψηφίας με το καθεστώς του βαθέως κράτος που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν. Και κατόπιν όλων αυτών προκύπτει το ερώτημα: τι συμφέρει την Ελλάδα; Η απάντηση είναι η κλασική: μεταξύ δύο κακών, πάντα το μη χείρον είναι το προτιμότερο… Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου στις 14 Μαΐου θα έρθουν σε αντιπαράθεση. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, αλλά ούτε και η τελευταία. Ο μεν απειλούσε ότι θα έρθει βράδυ, ο δε ότι τα νησιά είναι υπό κατοχή. Αυτές είναι οι δηλώσεις. Και υπάρχει η ιστορική αλήθεια: ότι με κεμαλιστές στην εξουσία, Ελλάδα και Κύπρος έζησαν τα μεγαλύτερα δεινά και κρίσεις…