Quantcast

Το θέμα είναι αλλού

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή οι σεναριολόγοι κάνουν λόγο για «πρόωρες εκλογές». Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός τους διαψεύδει!

Σήμερα, που είναι Κυριακή, θα ασχοληθούμε και με τα σενάρια και με τις διαψεύσεις. Ισως να είναι η μοναδική φορά που τόσο πολύ επιμένουν οι σεναριογράφοι, αλλά και με τόση ένταση διαψεύδονται. Κι όμως, καμιά πλευρά δεν πτοείται. Ομως, σε τελική ανάλυση, όποιος κι αν έχει δίκαιο, δεν θα υπάρξει παρά μια πρόσκαιρη και, με μεγάλη ταχύτητα εξαέρωσης, «ικανοποίηση» ως προς την επιτυχή πρόβλεψη. Σαν να περιμένουμε να γίνουν (ή όχι) πρόωρες εκλογές για να επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν τα σενάρια. Διότι μόνο περί αυτού πρόκειται.

Οι όποιες συζητήσεις κρύβουν το πραγματικό ζητούμενο των (πρόωρων ή μη) εκλογών. Οποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές -κι αυτό είναι το θέμα- το διακύβευμα, τα διλήμματα, οι απαντήσεις και τα ζητήματα που θα τεθούν θα είναι πάρα, μα πάρα πολύ σκληρά. Θα αποτελούν, δε, θέματα κομβικής σημασίας για τη χώρα, που θα είναι άδικο για το μέλλον της και τους πολίτες της να κρυφτούν πίσω από προπέτασμα καπνού των εύπεπτων και ανέξοδων προεκλογικών αντιπαραθέσεων και των δημαγωγικών διακηρύξεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο χρέος. Την ίδια στιγμή: δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε, συνεχώς λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για να μετριαστούν οι συνέπειες από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, η ακρίβεια δείχνει ανεξέλεγκτη, μια επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών, μια άλλη κρίση σιγοκαίει στα ανατολικά σύνορά μας, ενώ η πανδημία ξανακάνει απειλητικές εμφανίσεις.

Ολα αυτά τα θέματα θα ζητήσουν απαντήσεις στις εκλογές. Γι’ αυτό και το κρίσιμο για τα κόμματα δεν είναι πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά ποιες απαντήσεις θα έχουν για όλα τα παραπάνω, όταν γίνουν εκλογές. Διότι, όπως λένε οι αναλυτές εκλογικής συμπεριφοράς, πάνω από την κάλπη δεν λειτουργείς μόνο τιμωρητικά, αλλά και αξιολογώντας τις προοπτικές που σου προτείνονται…