Quantcast

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

Να ξεκινήσουμε από κάτι βασικό. Αν κάποιος έχει μια άλλη άποψη από αυτή που πρεσβεύει κάποιος άλλος για τα εθνικά θέματα, δεν πρέπει αυτός που διαφωνεί, «ελαφρά τη καρδία», να τον χαρακτηρίζει «προδότη»!

Αυτή τη νοοτροπία, που είναι βασικό στοιχείο του διχασμού, την έχουμε πληρώσει ως έθνος ακριβά, πολύ ακριβά!

Αφορμή για τον πρόλογο αυτό είναι το θέμα της κατοχύρωσης του εμπορικού όρου «Turkaegean» από τους Τούρκους. Η προχθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM ήταν εξόχως αποκαλυπτική για το θέμα αυτό. Γιατί;

Πρώτον, η άποψη που εξέφρασε, ότι σήμερα δεν θα υπήρχε στον δημόσιο διάλογο καμιά αναφορά για το «Turkaegean» αν γείτονές μας ήταν οι Δανοί ή κάποιος άλλος ευρωπαϊκός λαός που δεν έχει την αναθεωρητική μεγαλομανία του Ερντογάν, είναι απόλυτα σωστή. 

Κανείς δεν θα ασχολιόταν με το αυτονόητο, ότι δηλαδή αυτός ο λαός θα είχε κάθε δικαίωμα να διαφημίζει τα δικά του παράλια στο Αιγαίο με τον εθνικό του προσδιορισμό, π.χ. Δανικές ακτές του Αιγαίου.

Ομως, όταν η Τουρκία θεωρεί ότι το Αιγαίο περιλαμβάνεται σε αυτό που έχουν βαφτίσει «Γαλάζια Πατρίδα», ότι τα μισά νησιά του Αιγαίου τούς τα έχουμε… αρπάξει και τους ανήκουν, ότι τα σύνορα της «καρδιάς τους» αρχίζουν κάπου στα βάθη της Ασίας και τελειώνουν λίγο έξω από τη Βιέννη και -τέλος πάντων- είναι τόσο μεγάλη χώρα η γειτονική μας, που «δεν μπορεί να περιοριστεί στα σημερινά της σύνορα» (φράση του κ. Τσαβούσογλου), τότε το «Turkaegean» είναι σαφές ότι είναι ενταγμένο σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο ακραίου αναθεωρητισμού της Αγκυρας!

Και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι να φύγει ο Ερντογάν. Γιατί και αυτός που μπορεί να τον διαδεχτεί κάποιος από τους κεμαλιστές θα είναι, που είναι το ίδιο και ίσως χειρότεροι από τον «γιαλαντζί σουλτάνο».

Δεύτερον, η αποκάλυψη (στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου) που έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ότι η ίδια τουρκική εταιρεία που κατοχύρωσε πριν από λίγους μήνες το «Turkaegean» κατοχύρωσε το 2018 και την εμπορική χρήση του όρου «Αιγαίο», δεν σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι «προδότες». Οπως «προδότες» δεν είναι και οι σημερινοί υπουργοί, λόγω του «Turkaegean»!

Είναι σοβαρά και τα δύο θέματα; Αναμφισβήτητα, ναι!

Είπαμε γιατί… Γιατί έχουμε την ατυχία να έχουμε για γείτονες έναν λαό που οι ηγέτες του είναι ακραίοι εθνικιστές και ονειρεύονται να… διορθώσουν την Ιστορία και όχι… Δανούς ή Βέλγους.

Τρίτον, άκουσα τον Ν. Χατζηνικολάου να μεταφέρει την άποψη ενός έγκριτου νομικού, του Γιάννου Γραμματίδη, για το επίμαχο ζήτημα. Τη μεταφέρω αυτούσια γιατί έχει τη δική του επιστημονική αξία:

«Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα γραφόμενα, αλλά και τα αναμεταδιδόμενα από τα ΜΜΕ σχετικά με την κατοχύρωση του σήματος Turkaegean. Οι πάντες στρέφουν τα βέλη τους στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ολιγώρησε. Η, δε, κυβέρνηση ότι θα ζητήσει ευθύνες από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ολα αυτά, όμως, είναι μακράν της πραγματικότητας. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Σημάτων στο Alicante δέχεται αιτήσεις εγγραφής σημάτων από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία όπου το μόνο που ελέγχεται από τα εκεί υπηρεσιακά όργανα είναι να μην υπάρχει ομοιότητα του σήματος με κάποιο άλλο προϋπάρχον. Εν προκειμένω, εικάζω ότι δεν υπήρχε παρόμοιο προϋπάρχον του Turkaegean. Συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος να ειδοποιηθεί κανείς ιδιοκτήτης παρόμοιου σήματος, αφού τέτοιο δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε δηλαδή τεχνικά τρόπος να ειδοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μόνο μετά την έγκριση της σχετικής κατοχύρωσης και τη δημοσίευσή της στο οικείο έντυπο των Ευρ. Κοινοτήτων θα μπορούσε κανείς να το πληροφορηθεί, δηλαδή κατόπιν εορτής. Αρα, για ποια ευθύνη μιλάμε; Ακόμα και τώρα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να το προσβάλει (και θα το κάνει) βασισμένη στη νομοθετική απαγόρευση κατοχύρωσης σήματος που εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Αδικες λοιπόν πιστεύω οι οιμωγές».

Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με την παραπάνω εκτίμηση… Να την απορρίψει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτός που διαφωνεί παρακαλώ να μη βαφτίσει «προδότη» τον κ. Γραμματίδη… Νομική άποψη εκφράζει ο άνθρωπος, με την οποία μπορεί κάποιος να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει. Ούτε… νενέκος είναι, ούτε… πράκτορας του Ερντογάν. Επιστήμονας είναι, που εκφράζει νομική γνώμη.

Προσωπικά, εγώ στα παραπάνω έχω μια μόνο διαφωνία: 

  • Στη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής επιτροπής που κατοχύρωσε το «Turkaegean» αντέδρασε ο Ελληνας υπάλληλος που εκπροσωπεί τη χώρα μας;

  • Διαφώνησε ή όχι;

  • Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής αυτής ενημέρωσε ή όχι τους Ελληνες προϊσταμένους του, πολιτικούς ή υπηρεσιακούς;

Υποθέτω (και ελπίζω) ότι και στα παραπάνω ερωτήματα, απαντήσεις θα πάρουμε από την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί, την οποία δεν πρέπει να τη φοβάται κανένας και αντίθετα να τη θέλουν όλοι!

Για να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Προσέξτε! «Κατεργάρης», είπα… Οχι «προδότης»!