Quantcast

Ο... ναυαρχούκος και τα παιχνίδια με το Φανάρι!

Δεν πρόκειται για κάποιον… γραφικό. Δεν πρόκειται για κάποιον φανατικό, που η επίσημη πολιτική της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση μαζί του. Ούτε βέβαια για κάποιον με τον οποίο δεν ασχολείται κανένας στη γείτονα, άρα τα όσα υποστηρίζει δεν έχουν καμία αξία!

Αντίθετα!

Μιλάμε για τον εμπνευστή του νεο-οθωμανικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και αρχιτέκτονα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου: Τον απόστρατο ναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης!

Πέρα από τις προαναφερθείσες ισλαμοεθνικιστικές του… ανδραγαθίες, ο περί ου ο λόγος ναυαρχούκος κατά καιρούς προσπαθεί, εν είδει εθνικιστή… influencer, να φανατίσει την κοινή γνώμη με διάφορα απίθανα κατά της Ελλάδας και μετά αυτά να περνούν στην επίσημη τουρκική ατζέντα για το τι διεκδικεί η γείτονα από την πατρίδα μας!

Για την ιστορία σταχυολογώ:

-Είχε επιτεθεί κατά του Νίκου Δένδια μετά τους τελευταίους σεισμούς και είχε ζητήσει να του απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα, γιατί λίγο πριν επισκεφθεί την Τουρκία σε ένα tweet είχε γράψει «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Ινσταμπούλ».

-Είναι αυτός που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει χάσει την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου!

-Είναι αυτός που ζητούσε νέο casus belli κατά της πατρίδας μας σε περίπτωση που θα επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα!

-Είναι αυτός που υποστήριζε ότι μαζί με το FETO, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η Ελλάδα… εισέβαλε, μέσω του πραξικοπήματος του 2016, στην Τουρκία!

-Είναι αυτός που φανατίζει την τουρκική κοινωνία ότι πράκτορες της χώρας μας βάζουν τις φωτιές στην Τουρκία!

-Είναι αυτός που έχει εξαφανίσει από τον χάρτη την Κρήτη και την Κύπρο, για να υποστηρίξει τις γεωπολιτικές ονειρώξεις του με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»!

Στον παραπάνω κατάλογο θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει ακόμα περισσότερα φληναφήματα και πομφόλυγες του καθόλου γραφικού ναυαρχούκου!

Το τελευταίο του χτύπημα είχε ως στόχο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Γιαϊτζί μήνυσε τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας γιατί οι πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες στα πρόσφατα ταξίδια του σε Φινλανδία και Εσθονία τον έκαναν δεκτό ως Οικουμενικό Πατριάρχη. Το αυτονόητο δηλαδή!

Στη μήνυσή του, ο Γιαϊτζί τον κατηγορεί ότι «ενήργησε εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας του» και ότι «ο Δημήτριος Αρχοντώνης (σ.σ. το κατά κόσμον ονοματεπώνυμο του Οικουμενικού Πατριάρχη) με τις οικουμενικές του αξιώσεις αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης» και ότι όλες αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν στη «διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Τουρκίας»!

Μάλιστα, στη μήνυσή του αυτή ο ναυαρχούκος εμπλέκει και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον οποίο κατηγορεί για τα αδικήματα της «παράνομης ανάληψης δημοσίου αξιώματος» και «διατάραξη της ενότητας και ακεραιότητας του κράτους»!

Πάντως, όλη αυτή η ιστορία μπορεί για κάποιους στην πατρίδα μας να ακούγεται γελοία, αλλά στην Τουρκία ο ανεκδιήγητος ναυαρχούκος έχει κατορθώσει να ξεσηκώσει μεγάλο θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία δείχνουν να παίρνουν σοβαρά τη γελοία αυτή ιστορία!

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι αμφισβητούν τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης!

Προφασιζόμενοι τη Συνθήκη της Λωζάννης (την οποία, γενικώς, διαβάζουν και επικαλούνται όπως τους αρέσει), υποστηρίζουν ότι το Φανάρι δεν έχει το δικαίωμα του τίτλου «οικουμενικό».

Ομως, είναι γνωστό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι «Μουφτεία», αλλά ούτε και κάποιο νομικό πρόσωπο του τουρκικού εσωτερικού δικαίου!

Αντίθετα -και αυτό βασίζεται σε διεθνείς συνθήκες- το Φανάρι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νομικός και θεολόγος Ιωάννης Σιδηράς, είναι «αυτοτελής οργανική κοινωνία, ιδιότυπος αυτοδύναμος θεσμός «sui generis» και ιδιότυπο νομικό πρόσωπο», που κατέχει «ipso jure» νομική υπόσταση αναγνωρισμένη υπό το Διεθνές Δίκαιο!

Τώρα, γιατί οι Τούρκοι προσπαθούν, από την επομένη κιόλας της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, να εξαφανίσουν παράνομα και αβάσιμα την οικουμενικότητα του Φαναρίου είναι γνωστό!

Οι κεμαλιστές ήθελαν την υποβάθμισή του, για να μη γίνει το Πατριαρχείο φορέας διοικητικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και να γίνεται πιο εύκολη η δήμευση της ακίνητης περιουσίας του (όπως για παράδειγμα του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου).

Φοβούνται, δε, και τον ρόλο που διαδραματίζει διεθνώς, όχι μόνο στους ορθοδόξους.

Θυμηθείτε τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις για την υποδοχή που είχε κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον κ. Βαρθολομαίο το 2021, αλλά και την οργή των τουρκικών μέσων ενημέρωσης όταν, το 2020, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε πάει στην Πόλη και είχε δει μόνο τον Πατριάρχη και κανένα Τούρκο επίσημο!

Βέβαια, εκτός από τις τουρκικές σκοπιμότητες για την υποβάθμιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Αγκυρα φαίνεται να εξυπηρετεί και τα ρωσικά σχέδια κατά του Φαναριού. 

Η ρωσοτουρκική προσέγγιση και η προσωπική σχέση του Πούτιν με τον Ερντογάν (με τα όποια σκαμπανεβάσματα) έχουν επιπτώσεις στην πρόσφατη επίθεση του ναυαρχούκου!

Το Κρεμλίνο αλλά και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος θέλουν διακαώς την υποβάθμιση του Πατριαρχείου για να μπορέσουν να κάνουν τη Ρωσική Εκκλησία την «Τρίτη Ρώμη» και ο Ρώσος Πατριάρχης να γίνει «Οικουμενικός» με ό,τι αυτό σημαίνει για τα γεωπολιτικά σχέδια του Κρεμλίνου, μέσω του πανσλαβισμού!

Προσοχή, λοιπόν. Η ιστορία που άνοιξε ο ναυαρχούκος ούτε αστεία είναι, ούτε γραφική… Και στην Τουρκία τα δικαστήρια είναι μοχλός των επιδιώξεων της πολιτικής εξουσίας. Δεν παίζουν στη γείτονα με αυτήν!