Quantcast

Οι κίνδυνοι της «δίκαιης μοιρασιάς»

Το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να είναι, μαζί με τα υπόλοιπα πλούσια κοιτάσματα που βρέθηκαν στα άλλα θαλασσοτεμάχια, «θείο δώρο» ειδικά αυτήν την περίοδο που η Ευρώπη κινδυνεύει να παγώσει από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Και, πράγματι, μόνο ως «θείο δώρο» θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανεύρεση των κοιτασμάτων αυτών, αν δεν υπήρχε, όμως, η παράμετρος «Τουρκία».

Ηδη, το καθεστώς Ερντογάν φρόντισε με τις γνωστές -για την εξυπηρέτηση της αναθεωρητικής στρατηγικής του Τούρκου Προέδρου- «ντουντούκες» να επαναλάβει τις γνωστές απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Από τον γραφικό Χουλουσί Ακάρ, που έχει μια μανία να θέλει να πάει... κολυμπώντας στο Καστελλόριζο, έως τον ισλαμοφασίστα Μπαχτσελί, που έχει μανία με τους... χάρτες αλά τούρκα, που δείχνουν την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου υπό την ερυθρά ημισέληνο!

Και βέβαια κορωνίδα της τουρκικής προκλητικότητας ο ίδιος ο Ερντογάν, που τελευταία έχει τη... μανία να κάνει νύχτα «επισκέψεις»!

Και όλα αυτά για να βάλει στο τραπέζι, με τον γνωστό ανατολίτικο τρόπο, το θέμα της μοιρασιάς των εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου (με τη λογική της Αγκυρας) μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Και λέω με τη λογική της Αγκυρας, γιατί, ως γνωστόν, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα δεν της αναγνωρίζει και το δικαίωμα να διαχειριστεί, κατά το δοκούν, τον τρόπο αξιοποίησης των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Και εκεί βρίσκεται και η ουσία της υπόθεσης!

Μην ξεγελιόμαστε... Ουδόλως ο Ερντογάν, αλλά και διαχρονικά η Αγκυρα, ενδιαφέρονται για τους Τουρκοκυπρίους.

Και αυτό γιατί οι Τουρκοκύπριοι πάντα επιθυμούσαν να ζουν με ομόνοια με τους Ελληνοκυπρίους, ένα γεγονός που ενοχλούσε τον «Αττίλα»! Γι' αυτόν τον λόγο και από την επομένη της τουρκικής εισβολής ξεκίνησε το σχέδιο αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης της Μεγαλονήσου με την εγκατάσταση εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας.

Και, μάλιστα, η αλλοίωση του πληθυσμού ήταν σε τέτοια έκταση, που πλέον η Αγκυρα μπορεί να ελέγξει την εκλογή των εκπροσώπων των Τουρκοκυπρίων στο ψευδοκράτος του «Αττίλα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Ο Μουσταφά Ακιντζί, που δεν ήταν ελεγχόμενος από το καθεστώς Ερντογάν, έχασε τις «εκλογές», τις οποίες κέρδισε μια «μαριονέτα», ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος από την επομένη της «εκλογής» του ξεκαθάρισε ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η διχοτόμηση της Μεγαλονήσου! Μια θέση που δεν επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι!

Τι επιδιώκει, λοιπόν, ο Ερντογάν με τις κραυγές του για τη δήθεν προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων; Απλώς, την de facto (και σε δεύτερο επίπεδο την de jure) αμφισβήτηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Γιατί, αν η διεθνής κοινότητα θεωρήσει ότι η Λευκωσία δεν μπορεί από μόνη της να αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει τον πλούτο που κρύβει η ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, αλλά θα πρέπει να της το ορίσει η Τουρκία ή κάποιο άλλο κράτος, ή κάποιος άλλος διεθνής οργανισμός, ή, τέλος πάντων, όλοι αυτοί μαζί, αλλά σε καμιά περίπτωση η Κύπρος, τότε η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάει περίπατο!

Θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα πετύχει να βάλει τις αιματοβαμμένες μπότες του «Αττίλα» στα διπλωματικά σαλόνια!

Οποιος, λοιπόν, από τη διεθνή κοινότητα μιλά για την «ανάγκη δίκαιης μοιρασιάς» του φυσικού πλούτου της χώρας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, επί της ουσίας «κλείνει το μάτι» στον Ερντογάν και στην -έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου- τουρκική θέση, ότι δεν μπορεί η Λευκωσία να έχει τη διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ.

Και με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα πετύχει από την de facto διχοτόμηση του νησιού από τον «Αττίλα», στην de jure του Ερντογάν.

Ηδη, κάποιοι έχουν αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη έναρξης νέου γύρου συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Θα μου πείτε, ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων σε μια μακρά αλυσίδα άκαρπων διαβουλεύσεων... Ομως, αυτή η διαπραγμάτευση έχει μια σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις: Οταν η Ευρώπη κινδυνεύει να παγώσει τον χειμώνα που έρχεται και το τέρας του πληθωρισμού απειλεί τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, τότε πολλά πράγματα μπορούν να επισπευσθούν...

Ακόμα και λύσεις σε χρονίζοντα, «άλυτα» μέχρι σήμερα, διεθνή προβλήματα! Οπως το Κυπριακό. Εν αναμονή εξελίξεων!