Quantcast

Τα ψεύδη της Αγκυρας για τη δυτική Θράκη

Η νέα προκλητική προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει κρίση και στη δυτική Θράκη -εκτός από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο- με αφορμή τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων δεν εκπλήσσει.

Είναι πλέον κατανοητό ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να βάλει στο τραπέζι όλα όσα αυτή θεωρεί -παράλογα και προκλητικά στο πλαίσιο της αναθεωρητικής στρατηγικής του Ερντογάν- «εκκρεμή» ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση από την τελευταία προσπάθεια του Τσαβούσογλου να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδος είναι η ευκολία με την οποία η «τουρκική μονταζιέρα» προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για να δυσφημήσει την πατρίδα μας ακόμα και στα προφανή.

Συγκεκριμένα, στο θέμα των μουφτήδων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης, γιατί δεν επιτρέπει την απευθείας εκλογή τους από τους μουσουλμάνους Ελληνες της Θράκης.

Και αυτό, την ώρα που ούτε στην Τουρκία υπάρχει αντίστοιχο οργανωμένο σύστημα εκλογής μουφτήδων!

Βέβαια, το θέμα του τρόπου εκλογής των μουφτήδων είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

Η ουσία της υπόθεσης είναι -σε πρώτη φάση- η προσπάθεια της Αγκυρας να «νομιμοποιήσει» ως «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης και σε δεύτερη, την ακραία θέση της αυτονομίας της περιοχής, υπό τουρκικό έλεγχο βέβαια!

Μάλιστα, ακραίοι κύκλοι της μειονότητας, υποκινούμενοι από το τουρκικό προξενείο της περιοχής, υποδαυλίζουν τέτοιες κινήσεις, τα μέλη των οποίων έχουν δημιουργήσει ακόμα και… σημαία της «ανεξάρτητης δυτικής Θράκης».

Οργανώνουν συνέδρια στην Τουρκία για τη δημοσιοποίηση του θέματος αυτού και γενικά προσπαθούν να υπονομεύσουν την ειρηνική και ομαλή συμβίωση των Ελλήνων χριστιανών με τους Ελληνες μουσουλμάνους της περιοχής.

Η Ελλάδα, βέβαια -και στο θέμα αυτό- έχει ως όπλο το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία σαφώς και επακριβώς προσδιορίζει τη μειονότητα ως θρησκευτική και όχι ως εθνοτική!

Είναι, δε, προκλητικό, την ώρα που η Αγκυρα επικαλείται -παράλογα και έξω από κάθε λογική του Διεθνούς Δικαίου- τη Συνθήκη της Λωζάννης για το θέμα της παρουσίας Ενόπλων Δυνάμεων σε νησιά, να επικαλείται τη συγκεκριμένη συνθήκη και για το θέμα της μειονότητας και να βαφτίζει -με το έτσι θέλω- «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα, την ώρα που, όπως προαναφέραμε, η συγκεκριμένη συνθήκη την ορίζει ως θρησκευτική.

Είναι προκλητικό και απαράδεκτο να κατηγορεί την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου ότι δεν προστατεύεται η μειονότητα (αλήθεια, με ποια ιδιότητα παριστάνει τον «προστάτη» της;), την ώρα που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν τα ψεύδη της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα:

- Η μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης όχι μόνο δεν έχει απομειωθεί, αλλά αντιθέτως, ευημερεί και αυξάνεται. Από τα 110.000 μέλη το 1923 -τη χρονιά σύναψης της Συνθήκης της Λωζάννης- σήμερα αριθμεί περί τα 130.000 μέλη.

- Στη δυτική Θράκη υπάρχουν και λειτουργούν 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Αντίθετα, για την ελληνική (σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες) μειονότητα της Πόλης και των νησιών της Ιμβρου και της Τενέδου, οι Τούρκοι έκαναν το παν για την εξαφανίσουν.

Συγκεκριμένα:

- Από 130.000, που ήταν το 1924, η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης σήμερα αριθμεί λιγότερους από 3.500.

- Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελληνικής μειονότητας μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ είναι ελάχιστες οι εκκλησίες για τους Ελληνες χριστιανούς, τη στιγμή, μάλιστα, που η Αγιά Σοφιά, αλλά και η Μονή της Χώρας μετατράπηκαν, πρόσφατα, σε τζαμιά μετά από απόφαση της σημερινής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς το πέτυχαν αυτό οι Τούρκοι; Το σχέδιο ήταν απλό: απαγόρευση άσκησης ορισμένων επαγγελμάτων, περιορισμοί στην ιδιοκτησία, κατασχέσεις περιουσιών κ.λπ.

Στα δε νησιά της Ιμβρου και της Τενέδου, επιπρόσθετα, οι Τούρκοι για να διώξουν τον ελληνικό πληθυσμό, εγκατέστησαν ανοιχτές φυλακές με βαρυποινίτες, που έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των συμπατριωτών μας.

Και βέβαια, αποκορύφωμα της εξοντωτικής πολιτικής των Τούρκων κατά των Ελλήνων, το πογκρόμ των ομογενών της Πόλης, στα Σεπτεμβριανά του 1955, την ελληνική «Νύχτα των Κρυστάλλων», που είχε οργανώσει ένας… «πρώιμος» Ερντογάν, ο τότε πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές. Το τέλος του γνωστό: Τον κρέμασαν!

Να πούμε, τέλος, ότι υπάρχει μια αποστομωτική, πλήρως νομικά κατοχυρωμένη απάντηση στις έωλες τουρκικές θέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθηγητή στο ΕΚΠΑ, Προκόπη Παυλόπουλο, στο βιβλίο του «Μελέτες για τα εθνικά θέματα» (εκδόσεις Ευρασία).