Quantcast

Προσδεθείτε!

Η χώρα μπήκε στην δίνη του κυκλώνα . Προσδεθείτε αρχίζουν τα πολύ δύσκολα .Οι επόμενοι μήνες που θα ζήσουμε θα είναι οι χειρότεροι των τελευταίων δεκαετιών . Όσο πιο νωρίς το κατανοήσουμε και προετοιμαστούμε ψυχολογικά και πρακτικά τόσο το καλύτερο γι όλους μας . Μαγκιές και υπερβολική άνεση δεν χωράνε . Από την περασμένη εβδομαδα είμαστε ουσιαστικά σε καραντίνα διαρκείας . Μετά τον Απρίλιο θα αρχίσουμε ξανά να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων .

Κλεινόσαστε λοιπόν στα σπίτια δουλεύουμε όσοι μπορούμε διαδικτυακά και οι υπόλοιποι πάμε στις δουλειές κυκλικά με ευλαβική εφαρμογή των μέτρων . Το στρίμωγμα στις στάσεις και στα λεωφορεία δεν παίζει . Αν χρειαστεί το ωράριο εργασίας θα επιμηκυνθεί και άλλο, ώστε οι εργαζόμενοι να μετακινούνται σε κύματα . Οι πλατείες την νύχτα τα πάρκα και οι παιδικές χαρές το απόγευμα πρέπει να κλείσουν . Βαρύ και επώδυνο για γονείς και παιδιά και νέους αλλά αναγκαίο .

.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει -ακόμη -γενικευμένη απαγόρευση . Οι πληγές της περασμένης Άνοιξης είναι μεγάλες .Είναι τεράστιο το οικονομικό κόστος. Αν χρειαστεί να κλείσει ξανά η χώρα θα σημαίνει ότι το σύστημα υγείας γονάτισε και η κυβέρνηση επέλεξε αντι να μετράμε φέρετρα , προτιμότερο να βαθύνει η ύφεση και η φτώχεια . Δεν είναι δύσκολο να δοκιμαστούν οι αντοχές των νοσοκομείων . Το ΕΣΥ είναι γερασμένο και εγκαταλελειμμένο πολλά χρόνια . Η φιλοτιμία και ο πατριωτισμός των περισσότερων γιατρών και νοσηλευτών δεν αρκεί .Μην ξεχνάμε τι συνέβη στο Μιλάνο, μια από τις πιο σύγχρονες και οργανωμένες περιοχές της Ευρώπης . Εκει που αποφάσιζαν οι γιατροί ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει με τεράστιο- δια βίου- κόστος στην ψυχική τους υγεία .

Για να αποφύγουμε αυτή την τραγωδία πρέπει να ζούμε σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας και ας μην την αποκαλούμε έτσι . Και είναι ρεαλιστικό παρότι δύσκολο , οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του λεκανοπεδίου να μείνουν σπίτι. Προκύπτει από τους αριθμούς . Το 22% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών . Οι άνθρωποι αυτοί στο εξής μένουν υποχρεωτικά σπίτι . Ακολουθούν όσοι δεν εργάζονται είτε από επιλογή είτε βρίσκονται στην ανεργία . Αυτοί δεν γίνεται να κυκλοφορούν . Οι φοιτητές όσο περίεργο και αν ακούγεται για 20ρηδες πρέπει να βάλουν πλάτη . Τα μαθήματα των πανεπιστημίων είναι εφικτό να γίνουν εξ αποστάσεως για κάποιους μήνες . Στα ΑΕΙ λειτούργησε αυτό πέρυσι και φέτος θα είναι καλύτερα .

Για τους μαθητές συμφωνούμε όλοι ότι το σωστό είναι να πηγαίνουν σχολείο ,αλλά μην γελιόμαστε είναι θέμα χρόνου να κλείσουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια . Είτε όλα μαζί, είτε κυκλικά. Άλλωστε λειτουργούν με τον εξης παραλογισμό . Οι νέοι κανόνες λένε ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων και στις τάξεις υπάρχουν 26 μαθητές και ο δάσκαλος . Ελπίζω αυτές τις μέρες το υπουργείο να προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση .φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν πρόλαβα δεν ήξερα, δεν άκουσα .

Σε λίγες μέρες μια από τις σκέψεις των αρμοδίων να απαγορευθεί η μετακίνηση των Αθηναίων εκτός λεκανοπεδίου .Είναι ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία ,όμως μοιάζει με αναπόφευκτη κίνηση . Έχει σημασία να κρατηθεί η περιφέρεια όρθια . Πρώτον για την παραγωγή προϊόντων , δεύτερον -πιθανότητα- τις δύσκολες ώρες ,να χρειαστεί μετακίνηση ασθενών σε μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων της Πάτρας της Λάρισας και πάει λέγοντας .Άρα πρέπει να υπάρχουν άδεια κρεβάτια . Τρίτον είναι άδικο για τους ανθρώπους της επαρχίας που γλίτωσαν, με μικρά τραύματα το Καλοκαίρι, να αρρωστήσουν τώρα .

Είναι ανάγκη με αυτές τις προβλέψεις που μακάρι να μην επαληθευτούν , οι αρμόδιοι φορείς να οργανώσουν στήριξη και βοήθεια , σε ηλικιωμένους μοναχικούς ανθρώπους αλλά και σε γυναίκες και παιδιά πέφτουν συχνά θύματα κακοποίησης . Πλέον ξέρουμε τι συμβαίνει σε πολλές οικογένειες όταν σφραγίζει η πόρτα για μέρες . Όπως επίσης οι δήμοι να κάνουν έγκαιρη καταγραφή των οικογενειών που έχουν πρόβλημα επιβίωσης και να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων .

Πάμε τώρα στους εργαζόμενους . Το 40% που δουλεύει από το σπίτι εύκολα μπορεί να γίνει 50 η 60%, στο δημόσιο τομέα δεν θα καταλάβει κανείς την διαφορά .

Άρα στην ουσία αυτοί πρέπει να κινούνται στην Αττική είναι οι μισοί εργαζόμενοι της και μάλιστα σε κυκλικό ωράριο .

Θα πείτε και θα αντέξει η οικονομία έτσι ; Αυτό είναι οριστική ταφόπετρα στην κατανάλωση . Αλήθεια είναι αυτό . Είναι καλύτερο όμως από το κατεβάσουμε πλήρως τα ρολά .Τοτε τελειώνει και η παραγωγή .

Όσο για την κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση . Έχει τα εθνικά θέματα σε έξαρση , το προσφυγικό είναι σε δύσκολη στιγμή και την διαχείριση της ακραίας φτώχειας το χειμώνα . Ποσό θα αντέξει ο κρατικός κορβανάς να μοιράζει επιδόματα ; Ο θεός να βάλει το χέρι του και πλούσιες χώρες της Ευρώπης να επιδείξουν γενναιοδωρία . Άλλωστε αυτό που συμβαίνει δεν είναι για πάντα . Μόλις τα πρώτα εμβόλια κυκλοφορήσουν όλα θα είναι διαφορετικά .