Quantcast

Λύσε ένα πρόβλημα την ημέρα...

Εν μέσω παραλίας, καύσωνα και χαλαρής διάθεσης, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να κατεβάσουν στο κινητό τους το δίπλωμα και την ταυτότητά τους. Κανονική φρενίτιδα με 100.000 downloads το πρώτο 24ωρο. Υπερβολή; Σίγουρα ναι, αλλά ωραία υπερβολή. Η ψηφιακά αναλφάβητη Ελλάδα κάνει άλματα και το διασκεδάζει. Είναι η χώρα που έχασε τρεις βιομηχανικές επαναστάσεις και ξαφνικά εμφανίζεται να πρωτοστατεί στην τέταρτη, την ψηφιακή.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζουν πυρετωδώς το σχέδιο της επόμενης ημέρας, το οποίο επίσημα θα μας το ανακοινώσουν στη ΔΕΘ ή λίγο αργότερα, στην προεκλογική περίοδο. Προβλέπει συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί το κράτος να γίνει ψηφιακό. Επίσης, προβλέπει ένα νέο οργανόγραμμα στο Δημόσιο, με αλλαγή ρόλων και θέσεων για χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι θα «κουμπώσουν» πάνω στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό ανάλογα με τις δεξιότητές τους. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η επανάσταση του πληκτρολογίου είναι από τα δυνατά τους χαρτιά στην ανηλεή μάχη που θα δοθεί στον δρόμο προς τις κάλπες. Οπως εκτιμούν και ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν η αποκάλυψη της τριετίας. Καλοσπουδαγμένος, κεντροαριστερών καταβολών , νέος και άφθαρτος, κατάφερε να βάλει τα γυαλιά σε πολλές «γαλάζιες» φίρμες των ψηφοδελτίων και των τηλεπαραθύρων. Στους διάφορους φανφαρολόγους της κυβέρνησης, που δεσπόζουν με τον λόγο τους, αλλά ψάχνεις με τον μεγεθυντικό φακό το έργο τους.

Δεν έχουν άδικο στην κρίση τους. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ακολούθησε τη χρυσή συνταγή «λύσε ένα πρόβλημα την ημέρα» και έπιασε τις αλλαγές μία-μία: Από το 112, το οποίο επιτέλους λειτούργησε, έως το πιστοποιητικό γέννησης που δηλώνεται απευθείας στο μαιευτήριο. Από την άυλη συνταγογράφηση, η οποία γλίτωσε από την ταλαιπωρία χιλιάδες ασθενείς, την αποστολή sms για προληπτικές εξετάσεις, έως το ηλεκτρονικό διαζύγιο και την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων. Η πανδημία έβαλε σίγουρα γκάζι στον μετασχηματισμό κι έδωσε ώθηση στα πράγματα. Οι αλλαγές, ωστόσο, δεν φρέναραν ούτε όταν υποχώρησε ο φόβος του ιού. Περισσότερες από 1.400 ηλεκτρονικές υπηρεσίες αντικατέστησαν τα χαρτιά, τις σφραγίδες και τις ουρές της ντροπής.

Με τα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2025 θα πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί όλο το φάσμα του κράτους και της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ελάχιστη γραφειοκρατία και ακόμη μικρότερη διαφθορά. Ο αστυνομικός, ο γιατρός και ο δάσκαλος θα είναι σε λίγο η μόνη φυσική επαφή του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Για όλα τα υπόλοιπα, μερικά «κλικ» στον υπολογιστή θα είναι αρκετά. Οι λέξεις «μεταρρυθμίσεις» και «εκσυγχρονισμός» είναι έννοιες πολύ κακοποιημένες στην Ελλάδα, αφού υπουργοί επί υπουργών τις χρησιμοποιούσαν με ευκολία για κάθε θνησιγενές νομοσχέδιο που ξεχνιόταν μόλις περνούσε από τη Βουλή. Ηθελαν να ταυτίσουν το όνομά τους με μια μεγάλη μεταρρύθμιση, έστω και αν αυτή δεν είχε κανένα αντίκρισμα στην κοινωνία πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπως είναι το ΕΣΥ του Γιώργου Γεννηματά ή το ΑΣΕΠ του Σάκη Πεπονή.

Αν μια αλλαγή είναι πραγματική και ουσιαστική, αυτή είναι η ψηφιακή μετάβαση. Μελλοντικά, θα φέρει σίγουρα λιγότερες νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και οι δεξιότητες όσων προσληφθούν θα είναι εντελώς διαφορετικές. Η Ελλάδα, ωστόσο, άρχισε επιτέλους να αποκτά συντεταγμένο και δομημένο κράτος, το gov.gr. Δεν είναι πραγματικό, είναι εικονικό. Αλλά τουλάχιστον είναι ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη. Και αυτό είναι τεράστιο κέρδος.