Quantcast

Οι χάρτες που «πόνεσαν» τον Ερντογάν

O Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του. Συμπεριφέρεται σαν θυμωμένος έφηβος που αδυνατεί να χαλιναγωγήσει τα συναισθήματά του. Ο ίδιος και οι «αυλικοί» του χαρακτηρίζουν τους Αμερικανούς γερουσιαστές «κλακαδόρους του Μητσοτάκη», η «Milliyet» ξαφνικά ανακάλυψε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα σχεδιάζουν να... επιτεθούν στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου θυμήθηκε ότι σφάξαμε Τούρκους στην Τριπολιτσά. Πολιτικός εγωισμός μηδέν. Την επόμενη ημέρα, το χόντρυναν ακόμα περισσότερο, με την προκλητική παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας πάνω από την Αλεξανδρούπολη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά! 

Τι τους πείραξε περισσότερο και έπαθαν παραλήρημα; Αποκλείεται να ήταν οι αναφορές Μητσοτάκη στον Περικλή ως εμνευστή του Τόμας Τζέφερσον, συντάκτη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Αυτά τα... δημοκρατικά είναι ψιλά γράμματα για τον ψευδο-σουλτάνο, που έχει πάρει διαζύγιο απο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυφωνία. Επίσης, ούτε η έμμεση ταύτισή του με τον Πούτιν μπορεί να τον προσέβαλε. Η κοινή τους δίψα για τον αναθεωρητισμό είναι γνωστή και η κυνική τους συνύπαρξη εξίσου φανερή.

Αυτό που μάλλον τον πόνεσε είναι το ξεγύμνωμα των απειλών του, αποτυπωμένο σε δύο χάρτες που είχαν πέντε αποδέκτες: τον Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την -υπερενθουσιώδη- πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον συντηρικό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο.

Μέσα στο μπλε σκούρο φάκελο με το ελληνικό εθνόσημο που τους δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο χάρτης της Ελλάδας, με συννημμένο τον πλαστογραφημένο τουρκικό της «Γαλάζιας Πατρίδας». Αυτόν που «εξαφανίζει» την Κύπρο, την Κρήτη, την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογείου έως τη Λιβύη.

Ο δεύτερος χάρτης ήταν εξίσου αποκαλυπτικός. Σε αυτόν καταγράφονταν οι 41 υπερπτήσεις της 22ας Απριλίου, η ώρα που έγινε η καθεμία και πάνω από ποιο νησί πέταξαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Είδαν σε έντυπη προσομοίωση τα μαχητικά της Αγκυρας πάνω από τη Σάμο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, το Καστελλόριζο, τα Ιμια. Στους πέντε ισχυρούς Αμερικανούς εξηγήθηκε ότι τα F-16 που ζητούν οι Τούρκοι αυτή τη δουλειά θα κάνουν. Τη συστηματική παραβίαση της κυριαρχίας μας.

Η Πελόζι, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, είπε αβίαστα «είμαστε μαζί σας». Ο Μενέντεζ δεν χρειάζεται να πει κάτι, έχει ήδη αποδείξει τη στήριξή του με τη στάση του. Και την επαναβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την Πέμπτη, ύστερα από την αναχώρηση του πρωθυπουργού απο την Ουάσιγκτον. «Πρέπει να πείτε στον Ερντογάν να αρχίσει να συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, εάν επιζητεί κατανόηση για το οτιδήποτε», προέτρεψε δημόσια τους συναδέλφους του στο Καπιτώλιο.

Κι αν διαφοροποιηθεί η σύνθεση του Κογκρέσου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου; Με βάση το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, 34 θα φύγουν, οι υπόλοιποι 66 θα μείνουν ίδιοι. Ακόμη και αν αλλάξει χέρια το Κογκρέσο και το χάσουν οι Δημοκρατικοί, τον Μητσοτάκη τον χειροκρότησαν όρθιοι και οι συντηρητικοί. Ολοι τους πλέον θα το σκεφτούν δύο φορές πριν ψηφίσουν για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και οπλίσουν το χέρι του Ερντογάν.