Ο σουλτάνος και η στρόφιγγα

Εάν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία με τις αφίξεις προσφύγων -προερχόμενων από τα τουρκικά παράλια- στα ελληνικά νησιά από την αρχή του μήνα, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Κατ’ αρχάς, είναι προφανές ότι η έλευση του χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών δεν έχουν οδηγήσει στον ουσιαστικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Καθημερινά από τις αρχές Δεκεμβρίου αποβιβάζονται στις ελληνικές ακτές από 100 έως και 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Καθημερινά… εκτός από μία ημέρα, την 5η Δεκεμβρίου, κατά την οποία καταγράφηκαν μηδενικές ροές. Τι συνέβη εκείνη την ημέρα; Ηταν η επομένη της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία -εκτός από τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη- συζητήθηκε και το προσφυγικό.

Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία αγνοεί τα σήματα των ελληνικών Αρχών και αφήνει τους διακινητές να αλωνίζουν στο Αιγαίο.

Και ως διά μαγείας στις 5 Δεκεμβρίου οι διακινητές μεταναστών πήραν… ρεπό και οι διελεύσεις εκμηδενίστηκαν. Για ένα 24ωρο!

Και μετά συνεχίστηκαν με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Υπάρχουν πολλοί καλόπιστοι που θα αποδώσουν σε σύμπτωση το φαινόμενο αυτό; Που δεν θα συμπεράνουν ότι ο σουλτάνος ελέγχει απόλυτα τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών και την ανοίγει και την κλείνει κατά το δοκούν;