Οι ευθύνες και το μάθημα

Ευθύνονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες! Φταίει το δασαρχείο! Φταίνε η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ! Οπως συμβαίνει διαχρονικά σε αυτή τη χώρα κάθε φορά που ξεσπά μια μείζων κρίση ή κάποια σφοδρή φυσική καταστροφή, έτσι έγινε και με τη «Μήδεια». Οι αρμόδιοι για τη διαχείριση των δυσμενών και καταστροφικών επιπτώσεων της κακοκαιρίας κρύφτηκαν πίσω από το γράμμα του νόμου και άρχισαν να δείχνουν ο ένας τον άλλον ως υπευθύνους για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Και για ακόμη μία φορά ασχολούμαστε με το δέντρο -που δεν κόπηκε εγκαίρως- και χάνουμε το δάσος - των χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού. Τo γαϊτανάκι των ευθυνών αρχίζει να πλέκεται από τις πρώτες ώρες που ξεσπά μια κρίση και πολύ γρήγορα παίρνει τη μορφή ενός πέπλου που καλύπτει τις βαρύτατες και συχνά εγκληματικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων. Ο δημόσιος διάλογος για την απόδοση ευθυνών είναι επιβεβλημένος. Οχι όμως για να λειτουργήσει ως μηχανισμός συγκάλυψης, αλλά ως μηχανισμός θεραπείας χρόνιων δυσλειτουργιών του κράτους. Το πάθημα να γίνει μάθημα!

Στο χέρι μας είναι αυτός ο χιονιάς να καταγραφεί ως ιστορικός. Οχι εξαιτίας της πρωτοφανούς χιονόπτωσης και των τεράστιων προβλημάτων που επέφερε, αλλά επειδή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσουμε να συζητάμε πώς θα χτίσουμε έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό.