Τι να κάνουμε

Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε ένα δεσμωτήριο. Σε μια φυλακή που επιφέρει ένα διπλό εγκλωβισμό. Τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τη μια μεριά, τον εγκλωβισμό των Ελλήνων στις τοπικές κοινωνίες, πρώτα και κύρια στα νησιά, από την άλλη.

 Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την πολιτική της Ε.Ε. και της συμφωνίας της με την Τουρκία. Μια συμφωνία την οποία εκθείασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον την εφαρμόζει η Ν.Δ., που έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία της Ελλάδας σαν αποθήκη ανθρώπων. Πάνω σε αυτό το έδαφος παρέχεται η δυνατότητα στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό να εκδηλώνονται με τη μάσκα του «αγανακτισμένου» πολίτη και του δήθεν πατριωτικού λόγου που βρίσκουν πολιτική ομπρέλα και μιντιακή αρωγή.

 Η ακολουθούμενη πολιτική έχει δείξει και τα όρια και τα «αποτελέσματά» της. Απαιτούνται άρνηση συμμόρφωσης της χώρας με τις ευρωενωσιακές επιταγές και πλήρης αλλαγή κατεύθυνσης, που σημαίνει: Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hotspots στα νησιά και στον Εβρο. Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη. Να ληφθούν μέτρα για γρήγορη και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων των προσφύγων με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, με την απόδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων που δικαιούνται και τη μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις. Να μπει τέλος στο αίσχος των ασυνόδευτων ανήλικων. Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι των ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Οτιδήποτε άλλο -η εμπειρία βοά- εγκυμονεί κατάσταση ανεξέλεγκτη.