Quantcast

Τραπεζο… προστασία

Tι έχει συμβεί με τα «κόκκινα» δάνεια; Ας δούμε ένα πολύ αποκαλυπτικό στοιχείο, το οποίο δόθηκε από έναν φορέα υπεράνω πάσης… αντικαπιταλιστικής υποψίας, την Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΤτΕ που παρουσιάστηκαν από τον διοικητή της, τον κ. Στουρνάρα, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 31/12/2008 δεν ξεπερνούσε το 5,4% επί του συνόλου. Μέσα σε μια οχταετία, ωστόσο, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν εκτιναχτεί στο 45,1%!

Τι συνέβη, όμως, μέσα σε αυτή την περίοδο; Πού οφείλεται η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 9 (!) φορές; Ο,τι έχει συμβεί είναι το αποτέλεσμα μιας οξείας… μπαταχτσίτιδας που αιφνιδίως κατέλαβε τους Ελληνες; Ολοι γνωρίζουμε: Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να πληρώσει μια κρίση που άλλοι προκάλεσαν. Ανάμεσά τους οι τράπεζες. Που έφτασαν να εμφανίζουν ένα ενεργητικό που προ κρίσης καταγραφόταν 3 και 4 φορές μεγαλύτερο από ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας. Κι όταν η «φούσκα» έσκασε, τότε τις «τρύπες» κλήθηκαν να κλείσουν οι μισθοί, οι συντάξεις, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, που έγιναν άνεργοι και ημιαπασχολούμενοι. Αυτό μεσολάβησε και ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει τα δάνεια. Γιατί του έκλεψαν τον μισθό και τη σύνταξη, ποιοι; Αυτοί που σήμερα θέλουν να του πάρουν και τα σπίτια!

Οσο για το νομοθέτημα που έφερε η κυβέρνηση των «κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη» και το ψήφισε η Ν.Δ., μια παρατήρηση αρκεί: Το γεγονός ότι έχει γίνει πανηγυρικά δεκτό από τις τράπεζες, δηλώνει -με ασφάλεια- και το πόση… προστασία κρύβεται πίσω από την κατ’ ευφημισμό «προστασία της πρώτης κατοικίας» και το ποιους, πραγματικά, προστατεύει.