Η Μήδεια ήταν... Μάκης!

Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράφει ένα έργο βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια». 

Κατέληξε, όμως, να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της, επειδή δεν έπαιρναν τα γράμματα και δεν ήθελαν να δουλέψουν. Είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσονα, που την απατούσε και ήθελε να παντρευτεί την πριγκίπισσα της Κορίνθου. Ετσι, θολωμένη από ζήλια, η Μήδεια άρπαξε το χασαπομάχαιρο και, αντί να σφάξει τα παιδιά της, σκότωσε κάτι συμμαθητές τους, που είχαν πάει σπίτι να τα συναντήσουν. 

Ετσι, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια κωμικοτραγική φιγούρα και, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Από το πρώτο ανέβασμα του 1993, που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της χρονιάς, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελούν και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε τον στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα, βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Οπως έλεγε ο ίδιος: «Πρόκειται για έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς». 

Η «Μήδεια» του Μποστ, λοιπόν, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, κάνει πρεμιέρα στο Θησείον, Ενα Θέατρο για τις Τέχνες, στις 13 Νοεμβρίου.

Στον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας, ο εξαίρετος Μάκης Παπαδημητρίου!

Ανυπομονώ γι’ αυτό το έργο-πρόκληση με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών: Μίνα Αδαμάκη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδα, Μπέτυ Αποστόλου, Αννα Κλάδη. 

Η μουσική της παράστασης είναι της Monika!