Ερωτας και εξουσία

Συνέβη κάποτε στο Αργος. Οι πενήντα γιοι του Αίγυπτου ζητούν σε γάμο τις πενήντα κόρες του βασιλιά του Aργους, Δαναού, τις Δαναΐδες. Ο βασιλιάς φοβάται ότι ένας από τους γαμπρούς θα τον εκθρονίσει. Για να αποφύγει το μοιραίο, δίνει εντολή στις κόρες του να δολοφονήσουν τους συζύγους τους τη γαμήλια νύχτα. Η Υπερμνήστρα, όμως, παραβαίνει την εντολή, γιατί είναι ερωτευμένη με τον Λυγκέα - και εκείνος μαζί της.

«Το κείμενο του Κάλβου, γραμμένο στα ιταλικά», λέει η σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη, «παρέμενε σιωπηλό εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, περιμένοντας τον χρόνο να αναδείξει την ποιητική του και να τη ζωντανέψει στη σκηνή. Με κεντρικά θέματα την ανειρήνευτη σύγκρουση ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα, τον εμποδιζόμενο γάμο και την αναμέτρηση της ηθικής φιλοσοφίας με την αστείρευτη θέληση για εξουσία, το έργο ανεβαίνει φέτος για πρώτη φορά στο θέατρο, με αφετηρία τη Μικρή Επίδαυρο. Τα πρόσωπα ωθούνται δαιμονικά προς πράξεις, που υπόσχονται απελευθέρωση, έξω από “τα τείχη που εντός τους μεγαλώσαμε”, όμως, ανεπαισθήτως, συναντιούνται με τα πιο καλά κρυμμένα σκοτεινά τους ένστικτα και με τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στην ορχήστρα της Μικρής Επιδαύρου, τρεις ηθοποιοί και μια μεσόφωνος, αναμετρώνται με το καλβικό σύμπαν, όπου συγκατοικούν, σε μια ευαίσθητη ισορροπία, η δραματουργία και η ποίηση». Πρωταγωνιστούν oι Λ. Γεωργακόπουλος, Λ. Παπαληγούρα, Αρης Μπαλής.

Τραγουδά η Αρτεμις Μπόγρη. Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανιτάκης - Εφη Καλλιφατίδη. Δραματουργία: Ελενα Τριανταφυλλοπούλου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.

Videο-teasers: Δημήτρης Μακρής. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Μόνικα. Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2 & 3 Αυγούστου.