Ευχαριστούμε, Ονορέ Ντε Μπαλζάκ

Δημιούργησε ένα μνημειώδες έργο, την «Ανθρώπινη Κωμωδία», μια εξαντλητική περιγραφή της κοινωνίας της εποχής του. Hπιε χιλιάδες καφέδες, συνήθως μεταξύ 1 και 8 το πρωί, είχε δεκάδες επαγγελματικές αποτυχίες και χρωστούσε σε όποιον μιλούσε γαλλικά! Ηταν αυτός που δίδαξε πως «αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα, είναι και τέχνη», πως «χρόνος είναι το μόνο κεφάλαιο των ανθρώπων, που μοναδική περιουσία τους είναι η ευφυΐα τους».

Ο μέγας Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, ο θεμελιωτής του Ρεαλισμού, ο δημιουργός 2.504 ηρώων, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1799. Τι είπε ακόμη; Μας προειδοποίησε ότι «βασιλιάδες και γυναίκες νομίζουν ότι όλα όσα γίνονται οφείλονται σε αυτούς». «Εάν μιλάς συνέχεια μόνο εσύ, τότε θα έχεις πάντα δίκιο». «Οι γυναίκες μόνο όταν φθάσουν στο φθινόπωρο του βίου τους, γνωρίζουν να κάνουν τους άντρες ευτυχισμένους». «Ολη η ανθρωπότητα είναι πάθος. Χωρίς πάθος, η θρησκεία, η ιστορία, τα μυθιστορήματα, η τέχνη δεν θα υπήρχαν». «Οι γυναίκες τα γνωρίζουν όλα από ένστικτο». Και, επίσης, ότι «οι παράνομοι έρωτες είναι ανεκτοί από την κοινωνία, όσο δεν αποκαλύπτονται. Απαράλλακτα, όπως με την κλεψιά στην αρχαία Σπάρτη». «Οποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει γυναίκα, δεν μπορεί να κυβερνήσει και έθνος». «Οσο πιο πολύ κρατάει η αντίσταση, τόσο πιο δυνατή γίνεται η φωνή του έρωτα».

Φλομπέρ, Προυστ, Τζέιμς, Ζολά -και όχι μόνο- επηρεάστηκαν από τον ιδιοφυή Μπαλζάκ. Τι τους συμβούλεψε; «Πιάσε την αφήγηση, τσάκισέ την όπως σπας τα κόκαλα ενός κοτόπουλου και μετά άφησέ την εκεί, τσακισμένη, σπασμένη».

Σε ευχαριστούμε για κάθε σου λέξη, Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, που το πραγματικό σου όνομα ήταν Ονορέ Μπαλσά.