Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ΕΕ: Μία από τις σημαντικότερες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου (audio)

Η προώθηση του εμπορίου αποτελούσε πάντα βασική προτεραιότητα της ΕΕ. Το 2018, οι εξαγωγές της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 15,6% των παγκόσμιων εξαγωγών ενώ οι εισαγωγές το 13,9%, καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σήμερα 130 εμπορικές συμφωνίες έχουν συναφθεί, βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τελούν υπό επανεξέταση ή διαπραγμάτευση.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί ακόμα τις εμπορικές συμφωνίες για να θέσει περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα, ώστε να αποτρέψει, για παράδειγμα, την εισαγωγή προϊόντων που είναι αποτέλεσμα παιδικής εργασίας.

Η πιο πρόσφατη εμπορική συμφωνία της ΕΕ υπογράφηκε με το Βιετνάμ το 2020, πολλές όμως ακόμα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση . Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2020 και το 2021 ο κύριος εμπορικός εταίρος της ΕΕ ως προς τις εξαγωγές ήταν οι ΗΠΑ. Όσον αφορά τις εισαγωγές ο βασικός εταίρος της ΕΕ ήταν η Κίνα για το 2020 και το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ το 2020, καθώς απορρόφησαν το 18,3% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της Ένωσης. Τη δεύτερη θέση κατείχε το Ηνωμένο Βασίλειο (14,4%), και την τρίτη η Κίνα (10,5%).