Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Μια ιστορική στιγμή (audio)

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε επίσημα στις 9 Μαΐου με μία πανηγυρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Αναμφισβήτητα μια σημαντική ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οι πολίτες θέλουν να αναλάβουν ευθύνες, θέλουν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, το μέλλον τους", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

"Η Ένωσή μας χρειάζεται μια νέα πνοή δημοκρατίας κι αυτός είναι ο στόχος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που ξεκινάει σήμερα", συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σημαίνοντας την έναρξη της τελετής. "Ελπίζω ότι η Διάσκεψη αυτή θα οδηγήσει στην επιστροφή σπουδαίων έργων, σπουδαίων φιλοδοξιών, σπουδαίων ονείρων."

"Η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης στο μέλλον το οποίο θέλουμε να στείλουμε σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης", τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου.

"Πρέπει να ακούσουμε όλες τις φωνές - τόσο τις επιδοκιμαστικές όσο και τις επικριτικές - και να δώσουμε συνέχεια σε όλα όσα συμφωνηθούν. Όμως πιστεύω ειλικρινά ότι η Διάσκεψη αυτή συνιστά πραγματική ευκαιρία συνένωσης των Ευρωπαίων και συσπείρωσης γύρω από ένα κοινό όραμα για το μέλλον, ακριβώς όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές", είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.