Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι πολίτες παρεμβαίνουν για εξωτερική πολιτική και μετανάστευση (audio)

200 πολίτες από όλες τις χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν στο Στρασβούργο, στις 15-17 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συζητήσουν σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, το κατά πόσο πρέπει να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός και τις μεταναστευτικές ροές στις ακτές της Ευρώπης.

"Δεν το περίμενα, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένη από τη συζήτηση. Αισθάνομαι ότι κάτι κινείται στην Ευρώπη. Ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σκοπεύουν να αναλάβουν δράση, ελπίζω επί της ουσίας και όχι μόνο σε επιφανειακό επίπεδο", είπε η Σωτηρία από την Ελλάδα, μέλος της ομάδας πολιτών.

"Η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές από τρίτες χώρες, οικονομική μετανάστευση, επαναπροωθήσεις στα σύνορα... Η μετανάστευση είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει, ως μια ομάδα, ως συνασπισμός πολιτισμικών αξιών, να βρει λύσεις", είπε ο Χοακίμ από το Λουξεμβούργο.

Η ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Οκτωβρίου για να συζητήσει για την μέχρι τώρα πρόοδο των συνεδριάσεων και να εξετάσεις προτάσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη φετινή Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία.

Η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα έως την άνοιξη του 2022 και να προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.