Κάθε χρόνο, στην ΕΕ παράγονται 60 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων (131 κιλά ανά άτομο) και 12,6 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Μόνο τα είδη ένδυσης και υπόδησης αντιπροσωπεύουν 5,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, που ισοδυναμούν με 12 κιλά αποβλήτων ανά άτομο ετησίως.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε προτάσεις για την καλύτερη πρόληψη και μείωση των αποβλήτων από τρόφιμα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Με το νέο πλαίσιο, προτείνουν υψηλότερους δεσμευτικούς στόχους μείωσης των αποβλήτων που πρέπει να επιτευχθούν σε εθνικό επίπεδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν τουλάχιστον 20% στην επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων (αντί του 10% που προτείνεται από την Επιτροπή) και 40% κατά κεφαλήν στο λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης και τα νοικοκυριά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει εάν θα πρέπει να θεσπιστούν υψηλότεροι στόχοι για το 2035 (τουλάχιστον 30% και 50% αντίστοιχα) και, εάν ναι, να τους ζητήσει να υποβάλουν νομοθετική πρόταση.