Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

ΕΕ: Το 2024 σε λειτουργία ο «κοινός φορτιστής» (audio)

Η ΕΕ θέλει να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Η  Άννα Καφατσίνι, επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις της αναφέρεται στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή ενός κοινού φορτιστή.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί εδώ και 10 χρόνια να προωθήσει την ιδέα ενός φορτιστή για όλες τις συσκευές ώστε να μην χρειάζονται πλέον πολλά καλώδια, παρά μόνο ένα. Η Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ενός κοινού προτύπου για τους φορτιστές».

Τι σημαίνει αυτό;

Οι καταναλωτές θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους με οποιοδήποτε καλώδιο.

"Όταν αγοράζω ένα νέο τηλέφωνο, συχνά παίρνω αυτόματα και νέο καλώδιο", τονίζει η κ. Καφατσίνι. "Στο μέλλον, τα τηλέφωνα και οι συσκευές δε θα πωλούνται μαζί με τα καλώδια, κάτι που θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα". Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν το καλώδιο ξεχωριστά. Επειδή όμως οι περισσότεροι καταναλωτές διαθέτουν ήδη καλώδια, δε θα επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

Πότε να αναμένουμε τον κοινό φορτιστή στην ΕΕ;

Αν όλα πάνε καλά, οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το 2024, διαβεβαιώνει η κ. Καφατσίνι.