Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ευρωκοινοβούλιο: Μια… συνηθισμένη εβδομάδα (audio)

Η εναρκτήρια σύνοδος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, το Σάββατο 19 Ιουνίου. Στην ολομέλεια θα συμμετάσχουν, επί ίσοις όροις, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, μέλη εθνικών κοινοβουλίων και πολίτες.

Με αυτή την αφορμή, ας δούμε μια τυπική εβδομάδα των δράσεων του ευρωκοινοβουλίου που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την λειτουργία του:

Την Δευτέρα, μετά την έγκριση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν υπογράφουν το πιστοποιητικό.

Την ίδια ημέρα την Δευτέρα πραγματοποιείται η διακοινοβουλευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη.

Την Τρίτη, η κοινοβουλευτική επιτροπή ανάπτυξης διοργανώνει ένα πάνελ σχετικά με την επισιτική ασφάλεια και την βιοποικιλότητα ώστε να εξεταστούν οι τρόποι προστασίας της βιοποικιλότητας και αύξησης των θρεπτικών τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, βάσει της τοπικής παραγωγής.

Την Τετάρτη και Πέμπτη, η επιτροπή μεταφορών και τουρισμού ψηφίζει για τον λεγόμενο «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», την πρωτοβουλία που αποσκοπεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και των υπηρεσιών αεροναυτιλίας μειώνοντας τον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Την Παρασκευή, η επιτροπή νομικών υποθέσεων ψηφίζει ένα νομοθετικό εργαλείο που στοχεύει στην ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας και απαιτεί από πολυεθνικές εταιρείες την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα στις φορολογικές αρχές της ΕΕ.