Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έτσι θα μετριαστούν οι επιπτώσεις του Brexit (audio)

Ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο για τη στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων και χωρών που πλήττονται από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, σήμανε το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιφέροντας δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για ανθρώπους, επιχειρήσεις και δημόσιες διοικήσεις στις δύο πλευρές.

Προκειμένου να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Αποθεματικό Προσαρμογής Brexit, ένα ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ τα χρήματα του οποίου θα εκταμιευθούν έως το 2025.

Το ταμείο θα συνδράμει όλες τις χώρες της ΕΕ, τη μεγαλύτερη όμως βοήθεια θα λάβουν οι χώρες και οι κλάδοι που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Η μέθοδος κατανομής θα βασίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

-στην αξία των ιχθύων που αλιεύονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου

-στη σημασία των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο

-στον πληθυσμό των θαλάσσιων παραμεθόριων περιοχών που συνορεύουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.