Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Μια ιστορική απάντηση στη μετά covid εποχή

Μία εμβληματική πρωτοβουλία ιστορικών διαστάσεων για όλη την Ευρώπη για κάθε τομέα και όχι μόνο για τους τομείς που αφορούν το περιβάλλον, είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Είναι τόσο σημαντική ώστε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την αντιμετώπιση του ιού COVID-19.

Γιατί όμως τέτοιος …ντόρος;

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αποτελεί ουσιαστικά τον οδικό χάρτη της Ευρώπης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Η Συμφωνία συνοδεύεται από τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας αλλά και ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 τρισ. ευρώ. Κλιματική ουδετερότητα σημαίνει το 2050 οι εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου να αντισταθμίζονται από τη δέσμευσή τους μέσω φυσικών οικοσυστημάτων και τεχνολογικών λύσεων, δημιουργώντας μηδενικό ισοζύγιο, σε μια οικονομία «χαμηλού άνθρακα».

Η Ευρώπη πρωτοπορεί μεν στη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αλλά ανάλογη διάθεση πρέπει να επιδείξουν και υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Με τις πρώτες αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες διαφαίνεται μια ουσιαστική μεταστροφή προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ανάληψη παρόμοιων δεσμεύσεων από τις «μεγάλες οικονομίες», σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, διαπιστώνεται ότι το επίπεδο των παγκόσμιων προσπαθειών είναι ανεπαρκές για την εκπλήρωση των παγκόσμιων κλιματικών στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 °C και κατά προτίμηση κάτω από 1,5 °C σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της Γης την περίοδο πριν την βιομηχανική επανάσταση.

Τι είναι λοιπόν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία;

Συνοπτικά αποτελεί μια ουσιαστική δέσμευση της Ε.Ε. για την υλοποίηση ενός πλήρους πλαισίου μεταστροφής προς μια οικονομία «χαμηλού» άνθρακα, ώστε το 2050 οι εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου να αντισταθμίζονται από την δέσμευσή τους μέσω φυσικών οικοσυστημάτων και τεχνολογικών λύσεων, δημιουργώντας μηδενικό ισοζύγιο.