Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (audio)

Προτάσεις για το βέλτιστο νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ενισχυθούν η καινοτομία, τα δεοντολογικά πρότυπα και η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων θεσμικών οργάνων που διατυπώνουν συστάσεις σχετικά με τους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη και το περιεχόμενό τους σε θέματα δεοντολογίας, αστικής ευθύνης και δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Οι συστάσεις αυτές θα προλειάνουν το έδαφος ώστε η ΕΕ να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

O κανονισμός περιλαμβάνει μία λίστα χρήσεων «υψηλού κινδύνου» της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα υπόκεινται σε εποπτεία και συγκεκριμένα στάνταρντς για την ανάπτυξή τους και τη χρήση τους σε κρίσιμες υποδομές, στις αιτήσεις για δάνεια ή εκείνες για εισαγωγή σε πανεπιστήμια, ή σε καταγραφές κοινωνικής δράσης. Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν σε μία εταιρεία πρόστιμο ίσο με το 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της για σοβαρές παραβάσεις.

Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τις κυβερνήσεις των 27 κρατών- μελών, όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο. Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί χρονοβόρα.

Ακτιβιστές ψηφιακών δικαιώματα σε μία πρώτη αντίδραση επισημαίνουν ότι είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αλλά διακρίνουν και κάποια θολά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν.