Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σχέσεις με ΗΠΑ και στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης (audio)

Σε ψήφισμα σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την εκ νέου δέσμευση των ΗΠΑ στην πολυμερή προσέγγιση που βασίζεται σε κανόνες.

Πολλοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Στρασβούργο επεσήμαναν τις τριβές που ακολούθησαν την έγκριση της τριμερούς συμφωνίας ασφάλειας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας, γνωστής ως «AUKUS», η οποία συνήφθη χωρίς διαβούλευση με τους συμμάχους της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Η έκθεση τονίζει ότι, με την εμβάθυνση της διατλαντικής συνεργασίας, η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να ηγηθεί μαζί με τις ΗΠΑ, προωθώντας παράλληλα τη στρατηγική αυτονομία της στον τομέα της άμυνας και των οικονομικών σχέσεων ως μέσο για την επιδίωξη των δικών της νόμιμων συμφερόντων στη διπλωματία, την οικονομία και την ασφάλεια.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε στη στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδικό και τον Ειρηνικό, το Κοινοβούλιο διευκρινίζει ότι ο συντονισμός με τις ΗΠΑ για την Κίνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ και στα στενά της Ταϊβάν.