Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Σημαντικοί πόροι για την αναδάσωση στην Ελλάδα (audio)

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαδραματίσουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη χώρα να έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ και την πρώτη λίστα με τα πρώτα 12 έργα που εντάχθηκαν να έχει ανακοινωθεί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» συνδέονται με τον μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν φέρει πολύ ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη για παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Από τους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση υλοποίηση των εξής μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών :

Μετά την υπογραφή, στις 28 Ιανουαρίου 2021, της σχετικής σύμβασης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εγκρίθηκε, τον Ιούνιο του 2021, από την Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας, με την ονομασία «ΑΙΓΙΣ».

Έχουν – αρχικά – προβλεφθεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναδάσωση.

Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.