Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Facebook: Το Ευρωκοινοβούλιο επικροτεί τις αποκαλύψεις Χόγκεν (audio)

Η Φράνσις Χόγκεν, η 37χρονη πληροφοριοδότρια, πρώην product manager του facebook, η οποία διέρρευσε απόρρητα έγγραφα στον Τύπο, είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών και δικαιολογημένα εκθειάζεται από τους νομοθέτες της ΕΕ που δεν έμειναν αδιάφοροι στις αποκαλύψεις της.

Την ώρα που οι νομοθέτες εργάζονται για τη δημιουργία ενός νόμου που αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες, καλούν τώρα την Χόγκεν να καταθέσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με παραπλανητικές, τοξικές πρακτικές από την πλατφόρμα, που, όπως υποστηρίζει η Χόγκεν, στοχεύουν στο κέρδος και την ανάπτυξη του Facebook, αδιαφορώντας για την ασφάλεια του κοινού.

Εκτός άλλων, η Χόγκεν ανέφερε προσπάθειες βελτιστοποίησης του αλγορίθμου για την προώθηση πολωτικού περιεχομένου, κινδύνους για τους εφήβους καθώς και θύματα ανθρώπινης εμπορίας. Επίσης, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός προγράμματος, που δίνει δωρεάν πρόσβαση σε ανθρώπους υψηλού κύρους να δημοσιεύουν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται κανόνες για να αναγκάσει εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook να καταπολεμήσουν παράνομο περιεχόμενο, να αντιμετωπίσουν συστημικά ζητήματα στις πλατφόρμες τους, όπως παραπληροφόρηση, να τροποποιήσουν το περιεχόμενο και τους αλγόριθμους διαφήμισης και να ανοίξουν τα δεδομένα τους σε ρυθμιστικές αρχές και ερευνητές.

Tο Ευρωκοινοβούλιο σχεδιάζει άμεσα δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των γιγάντιων πλατφορμών κοινωνικών μέσων όπως το Facebook.