Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

«lockdown» και… για το Ευρωκοινοβούλιο (audio)

Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση του Προέδρου του Ευρωκοινοβούλιου, Νταβίντ Σασόλι για επανεισαγωγή της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψηφοφορίας για τους ευρωβουλευτές από τις 22 Νοεμβρίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι σημείωσε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κρούσματα COVID-19 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως εκ τούτου, ζήτησα από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων να εγκρίνουν την εξ αποστάσεως συμμετοχή στην ολομέλεια και τις επιτροπές από την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι η προγραμματισμένη σύνοδος της ολομέλειας, αυτή την εβδομάδα Νοεμβρίου έλαβε χώρα εξ αποστάσεως.

Για να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει λειτουργικό, και ιδίως η νομοθετική και δημοσιονομική του δραστηριότητα, αποφεύγοντας πρόσθετους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τα μέλη με καθορισμένο χρόνο ομιλίας θα μπορούν να μιλούν από το ημίκυκλο ή, όπως συνέβαινε μέχρι τον Οκτώβριο, από ειδικές αίθουσες συνεδριάσεων στο Γραφεία διασύνδεσης του Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη. Όλες οι ψηφοφορίες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι ευρωβουλευτές, θα γίνουν εξ αποστάσεως. Η ημερήσια διάταξη και οι ώρες ψηφοφορίας της ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας έχουν τροποποιηθεί ανάλογα. Η απόφαση αυτή αφορά επίσης τις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες των επιτροπών και θα λήξει στις 24 Δεκεμβρίου.