Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

NextGenerationEU: Ακόμα €9 δισ. για χρηματοδότηση (audio)

Επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω νέας έκδοσης ομολόγων NextGenerationEU άντλησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στήριξης της ανάκαμψης της Ευρώπης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19.

Πρόκειται για την τέταρτη έκδοση ομολόγων από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα Ιουνίου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επταετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης την 4η Οκτωβρίου 2028. Το ομόλογο υπερκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό, πάνω από 11 φορές, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 103 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη συναλλαγή, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αντλήσει 54 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Η Κομισιόν έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες πληρωμές των κονδυλίων που προβλέπονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα προγράμματα, αξιοποιώντας τα ποσά που έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής μέσω των εν λόγω ομολόγων.

Όπως σημείωσε ο επίτροπος προϋπολογισμών Γιοχάνες Χαν, «αυτή η συναλλαγή επιτρέπει στην Κομισιόν να διατηρήσει σταθερή ροή χρηματοδότησης στα Κράτη μέλη μας για να στηρίξει την ανάκαμψη και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης».