Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Παιδική φτώχεια: Παρούσα και στην Ευρώπη… (audio)

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat από το 2020, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η παιδική φτώχεια πλήττει το 24,2% του ανήλικου πληθυσμού. 

Η παιδική φτώχεια, είναι αναμφισβήτητα ένα αποκρουστικό φαινόμενο που συνεχίζει να ταλανίζει το σύγχρονο κόσμο και μάλιστα τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι ξένο στην ούτε Ευρώπη.

Η παιδική φτώχεια είναι προάγγελος της διαιώνισης της φτώχειας από γενιά σε γενιά.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat από το 2020, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η παιδική φτώχεια πλήττει το 24,2% του ανήλικου πληθυσμού. Με σημαντική διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, η Ρουμανία βρίσκεται στη κορυφή στη σχετική λίστα με την απειλή της παιδικής φτώχειας, δηλαδή παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας, να φτάνει το 41,5%. Με άλλα λόγια, ένα στα δύο παιδιά ζουν σε οριακή κατάσταση στη Ρουμανία. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 36,2%.

Η Ισπανία, είναι η τρίτη χώρα σε ποσοστό με 31,8% του πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Ισπανία με 31,5% και ακολουθεί η Γερμανία σχεδόν με 26%.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει φέρει σειρά ψηφισμάτων σχετικά με την παιδική φτώχεια, τα τελευταία χρόνια. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν πολλά ψηφίσματα με επίκεντρο την παιδική φτώχεια ζητώντας από την Κομισιόν να προετοιμάσει δράση για την διαμόρφωση μιας ελάχιστης εγγύησης για τα παιδιά στην ΕΕ που βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας, παρέχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη φροντίδα την υγεία, τη στέγαση και διατροφή.