Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Ρωτάτε – Απαντάμε: Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα Fake News; Υπάρχουν συστάσεις από την ΕΕ; (audio)

Χρήσιμες συμβουλές για να φιλτράρουμε και να επαληθεύουμε την εγκυρότητα μια είδησης, στον βαθμό που μπορούμε, δημοσιεύει η Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατ΄ αρχάς, ελέγχουμε την προέλευση της είδησης: Είναι από αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης η είδηση που έχει φτάσει μπροστά μας; Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε από που είναι αυτό που διαβάζουμε. Αν ο ιστότοπος είναι γεμάτος από ειδήσεις του τύπου «ΣΟΚ! Δεν θα το πιστεύεται» και άλλα τέτοια, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η είδηση που έχετε μπροστά σας είναι ψευδής.

Ελέγχουμε τον συντάκτη

Μια ασφαλής δίοδος είναι να ελέγξουμε τον συντάκτη της είδησης. Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει ως βασικό μέρος της επαλήθευσης να δούμε αν ο συντάκτης είναι υπαρκτό πρόσωπο. Η υπογεγραμμένη πληροφορία είναι πάντοτε πιο αξιόπιστη. Αν είναι άγνωστο πρόσωπο, ανώνυμος ή ψεύτικο προφίλ, τότε κατά πάσα πιθανότητα και η είδηση που διαβάζουμε δεν είναι αληθινή. Αν οι πηγές προέρχονται από διακεκριμένους και έγκριτους φορείς, ιδρύματα, επιστήμονες και τα λοιπά, τότε αυτό που διαβάζουμε, ακούμε ή βλέπουμε αποκτά μια αξιοπιστία.

Σκεφτείτε προτού κοινοποιήσετε.

Εδώ το Ευρωκοινοβούλιο, εφιστά την προσοχή για να αποφευχθεί να γίνει viral μια ψευδής είδηση και με δική μας ευθύνη. Προτείνεται λοιπόν να μην βιαστούμε να κοινοποιήσουμε μια είδηση που μας κάνει εντύπωση. Να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, κάνοντας και τους παραπάνω ελέγχους.