Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ρωτάτε - Απαντάμε: Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ την φτώχεια και την κρίση μετά την λήξη της πανδημίας; (audio)

Τις προηγούμενες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέους κανόνες για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας στην ΕΕ, που οξύνθηκαν εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. 

Το εκσυγχρονισμένο και απλοποιημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + θα εστιάσει στα παιδιά και στη νεολαία.

Με προϋπολογισμό ύψους 88 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το ταμείο θα βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να δώσουν πρόσβαση σε δωρεάν παιδεία, αξιοπρεπή στέγαση και σωστή διατροφή για παιδιά. Θα στηρίξει επίσης τη διενέργεια επενδύσεων στην επαγγελματική κατάρτιση και μαθητεία για άνεργους νέους.

Δεδομένης της μεγάλης ανησυχίας για την ανεργία και τη φτώχεια στην ΕΕ, το πρόγραμμα θα προωθήσει την κοινωνική ένταξη για όσους υφίστανται μείωση ή απώλεια εισοδήματος και θα παράσχει επισιτική και βασική συνδρομή στους απόρους.

Τι είναι όμως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο;

Είναι το παλαιότερο ταμείο της ΕΕ και το κύριο μέσο της Ευρώπης για επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την προώθηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Τα κονδύλια κατανέμονται στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που έχουν ως στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική ένταξη, την αντιμετώπιση μορφωτικών χασμάτων και της φτώχειας

Οι κύριοι δικαιούχοι είναι μεμονωμένα άτομα αλλά από το ταμείο μπορούν επίσης να επωφεληθούν οργανώσεις κι επιχειρήσεις.