Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Ρωτάτε - Απαντάμε: Προς αναθεώρηση των συστάσεων για ελεύθερη κυκλοφορία και ταξίδια (audio)

Τι θα γίνει με τα ταξίδια σε αυτή την φάση έξαρσης της πανδημίας;

Με την Ευρώπη να στροβιλίζεται στη δίνη νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα ταξίδια προς την ΕΕ, ανακοίνωσε η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, επισήμανε η επίτροπος.

«Για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών Covid στον κόσμο. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, και γι' αυτό ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί» επισήμανε η κ. Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27» δήλωσε η κ. Κυριακίδου.