Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος δίκαιου στη Σλοβενία (audio)

Παρά την πρόοδο σε κάποιους τομείς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για τους διορισμούς εισαγγελέων, την ελευθερία των ΜΜΕ και τους κινδύνους για το κράτος δικαίου στη Σλοβενία.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 356 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 40 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν τις εξελίξεις στη Σλοβενία όσον αφορά την κατάσταση των ευρωπαϊκών αξιών στη χώρα, ενώ ανησυχούν βαθύτατα για το «κλίμα εχθρότητας, δυσπιστίας και βαθιάς πόλωσης». Το Κοινοβούλιο σημειώνει την επανέναρξη των κρατικών πληρωμών προς το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Οι ευρωβουλευτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιθέσεις, τις εκστρατείες δυσφήμισης και τις καταχρηστικές μηνύσεις που βλάπτουν την πολυφωνία κατά δημοσιογράφων.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τον διορισμό (παρά τις καθυστερήσεις) των εντεταλμένων εισαγγελέων της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το 2021, η κυβέρνηση της Σλοβενίας διέκοψε τη χρηματοδότηση του σλοβενικού πρακτορείου.

Αυτή τη στιγμή μόνο 206 από τις 258 διαθέσιμες θέσεις εισαγγελέων στη Σλοβενία είναι στελεχωμένες. Τουλάχιστον 15 εκλεγέντες εισαγγελείς αναμένουν να διοριστούν, ενώ η Επιτροπή δήλωσε στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου του 2021 ότι οι διορισμοί καθυστερούν αδικαιολόγητα.