Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Το Ευρωκοινοβούλιο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (audio)

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Γλασκώβη για να λάβει μέρος στην COP 26, στη Διάσκεψη δηλαδή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γάλλος Πασκάλ Κανφέν , με αντιπρόεδρο τον Γερμανό ευρωβουλευτή Πίτε Λίζε.

Ο κ. Κανφέν, επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι: «Η συμφωνία στην COP26 παρουσιάζει μερικά καλά βήματα προς τα εμπρός σχετικά με τον στόχο συγκέντρωσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες και την δημιουργία ενός συνασπισμού για να σταματήσει η χρηματοδότηση για νέα έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό. «Ωστόσο», σημείωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συμφωνία βασίζεται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Η προτεραιότητα τώρα για όλους τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπων είναι να υιοθετήσουν συγκεκριμένους και αξιόπιστους οδικούς χάρτες προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές».

Ο Πίτε Λίζε, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το ποτήρι είναι σίγουρα περισσότερο από μισογεμάτο, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Αν και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλοι αποδέχονται πλέον την κλιματική ουδετερότητα, είναι μεγάλο πρόβλημα ότι υπάρχει πολύ μικρή φιλοδοξία μέχρι το 2030. Ο κ. Λίζε συμπλήρωσε ότι «παραμένει επίσης προβληματικό το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Κίνα δεν θέλει να είναι ουδέτερη σε εκπομπές CO2 πριν από το 2060».