Το κάνουμε σχεδόν όλοι: ανοίγουμε τις εφαρμογές που τρέχουν στο κινητό και τις κλείνουμε μία-μία, σέρνοντάς τες προς τα πάνω. Νομίζουμε ότι έτσι γλιτώνουμε μπαταρία ή ότι το κινητό θα πηγαίνει πιο γρήγορα. Ισχύει όμως; Οι ειδικοί, αλλά και η Apple με τη Google, λένε πως τις περισσότερες φορές όχι.
Τα σημερινά κινητά (iPhone και Android) είναι αρκετά έξυπνα. Ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τις εφαρμογές που έχεις αφήσει ανοιχτές. Όταν πας σε άλλη εφαρμογή, το κινητό συνήθως «παγώνει» τις προηγούμενες ή τις βάζει σε μια κατάσταση που δεν «τρώνε» πολλή ενέργεια. Σαν να τις βάζει σε standby.
Έτσι, δεν σου αδειάζουν την μπαταρία, εκτός αν είναι εφαρμογές που είναι φτιαγμένες για να δουλεύουν συνέχεια (όπως το GPS όταν ταξιδεύεις ή η μουσική που ακούς). Αλλά ακόμα κι αυτές, το κινητό προσπαθεί να τις ελέγχει.
Γιατί το Κλείσιμο Μπορεί να Κάνει Κακό
Κι όμως, το να κλείνεις συνέχεια τις εφαρμογές με το ζόρι μπορεί τελικά να κάνει κακό στην μπαταρία σου! Γιατί; Κάθε φορά που κλείνεις τελείως μια εφαρμογή, το κινητό την «πετάει» από τη μνήμη του (τη RAM). Όταν θες να την ξανανοίξεις, πρέπει να τη φορτώσει όλη από την αρχή. Αυτό ζορίζει τον επεξεργαστή και τελικά τρώει περισσότερη μπαταρία απ’ το να άνοιγε απλώς μια εφαρμογή που ήταν ήδη «παγωμένη» στη μνήμη.
Τι Λένε η Apple και η Google
Τόσο η Apple όσο και η Google λένε βασικά το ίδιο πράγμα εδώ και χρόνια: μην κλείνετε συνέχεια τις εφαρμογές σας χωρίς λόγο. Η Apple λέει να κλείνεις μια εφαρμογή μόνο αν έχει κολλήσει τελείως και δεν υπακούει. Η Google λέει ότι το Android έχει τρόπους να βάζει τις εφαρμογές να «κοιμούνται» μόνες τους για να μην τρώνε μπαταρία. Με λίγα λόγια: εμπιστέψου το κινητό σου να κάνει τη διαχείριση.
Πότε Όντως Χρειάζεται να Κλείσεις μια Εφαρμογή;
Υπάρχει λόγος να κλείσεις μια εφαρμογή; Ναι, αλλά μόνο:
- Αν έχει κολλήσει και δεν ανταποκρίνεται.
- Αν «κρασάρει» (κλείνει μόνη της) συνέχεια.
- Αν δεις στις ρυθμίσεις της μπαταρίας ότι τρώει υπερβολική ενέργεια χωρίς προφανή λόγο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δοκίμασε να την κλείσεις εντελώς για να δεις αν στρώσει.
Στο Τέλος της Ημέρας…
Το να κλείνεις συνέχεια τις background apps είναι μάλλον χάσιμο χρόνου και μπορεί να τρώει και παραπάνω μπαταρία. Άφησε το λειτουργικό του κινητού σου (iOS ή Android) να τα κανονίσει. Είναι φτιαγμένο γι’ αυτό.