Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η επόμενη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει ιντερνετικό «black out»

Πιθανό ιντερνετικό μπλακ άουτ μπορεί να προκαλέσει η επόμενη ηλιακή καταιγίδα όπως αποκαλύπτει η έρευνα με το όνομα "Solar Superstorms: Planning for a Internet Apocalypse" (Ηλιακές Υπερκαταιγίδες: Σχεδιάζοντας για μια Διαδικτυακή Αποκάλυψη) που δημοσιεύθηκε στο LiveScience.

Η ''Αποκάλυψη στο Διαδίκτυο" όπως ονομάζεται, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ στις συνδέσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι αυτό γιατί αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διασυνδεδεμένου διαδικτυακού μας κόσμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τοπικές και περιφερειακές διαδικτυακές συνδέσεις μπορεί να μην υποστούν ζημιά λόγω της ανθεκτικότητας των καλωδίων οπτικών ινών έναντι των γεωμαγνητικά επαγόμενων ρευμάτων. Ωστόσο, για το υπόλοιπο κομμάτι, ακόμη και όταν επανέλθει το ρεύμα, το διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας.

Στη μελέτη εξηγείται με ποιο τρόπο αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρωτοφανείς βλάβες στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διαδικτυακού μας κόσμου.

Η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Sangeetha Abdu Jyothi που υπογράφει την μελέτη, μιλώντας στο περιοδικό "WIRED" επισημαίνει πως "αυτό που με έκανε να το σκεφτώ αυτό, είναι το γεγονός ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, και το ίδιο συμβαίνει και με την ανθεκτικότητα του διαδικτύου" και προσθέτει ότι ότι "οι υποδομές μας δεν είναι προετοιμασμένες για ένα ηλιακό γεγονός μεγάλης κλίμακας".