Quantcast

Ο Βόλος σε εικονικό ψηφιακό χάρτη

Σε εικονικό ψηφιακό χάρτη, μέσα από τον οποίο θα μπορεί κάθε ένας να περιηγηθεί στα πιο σημαντικά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Ευρώπης, εντάσσονται ο Βόλος και η Λάρισα μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο εικονικός ψηφιακός χάρτης θα μοιάζει με την Google maps, με τη διαφορά ότι ο χρήστης θα μπορεί να «κλικάρει» στον Βόλο και να περιηγείται εικονικά στα αξιοθέατα, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στα tips της υπηρεσίας είναι ότι πατώντας πάνω σε κάποιο αξιοθέατο με τον κέρσορα του ποντικιού του ηλεκτρονικού υπολογιστή ο χρήστης της υπηρεσίας θα μπορεί να βλέπει σε φωτογραφία ακόμη και βίντεο το σημείο ενδιαφέροντος και να διαβάζει τις πληροφορίες που θα είναι ενσωματωμένες πάνω στο εικονίδιο.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το O - CITY στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία και σε αυτό συμμετέχουν πλην της Ελλάδας μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τέσσερις ακόμη χώρες η Σερβία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Κολομβία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπο Σαμαντζή το πρόγραμμα βρίσκεται μόλις στον πρώτο χρόνο υλοποίησής του και ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις στην Ισπανία και την Ιταλία.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθεί το τελικό προϊόν που θα είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένας εικονικός ψηφιακός χάρτης που θα εστιάζει στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Ευρώπης και συγκεκριμένα των χωρών και πόλεων που θα ενταχθούν σε αυτόν. Ο Βόλος και η Λάρισα έχουν πάρει το… εισιτήριο εισόδου στον συγκεκριμένο χάρτη που θα αναδεικνύει με δημιουργικό τόπο τα σημεία ενδιαφέροντος των δύο πόλεων.

Τι είναι το O - CITY

Το O - City είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απόδειξη αυτού είναι η συμμετοχή εταίρων της Κολομβίας στην κοινοπραξία η οποία αποτελείται από πανεπιστήμια, εταιρείες και οργανισμούς από ποικίλους τομείς όπως πολιτισμός, κατάρτιση, οικονομική προβολή και οπτικοακουστική παραγωγή και πόλεις.

«Στόχος μας είναι η αποκάλυψη και η προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των πόλεων και η τόνωση της οικονομίας τους παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων με την εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών μάθησης», αναφέρει ο κ. Σαμαντζής.

Οι πόλεις

Οι πόλεις θα βρουν μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν να παρουσιάσουν την κληρονομιά τους μέσω πολυμέσων, δημιουργικού και διαδραστικού περιεχομένου, σε μορφή ανοικτών δεδομένων.

Ως εκ τούτου, η O - City θα προβάλλει την κληρονομιά αυτών των πόλεων, η οποία θα εμφανίζεται στον χάρτη O-City.org και θα είναι ορατή σε όσους εισέρχονται και ενδιαφέρονται να τα επισκεφθούν. Αυτό το όφελος θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον πολιτιστικό και φυσικό τουρισμό, ο οποίος θα προσφέρει αποδόσεις που συνδέονται με την πορτοκαλί οικονομία.

Πολίτες και τουρίστες αλληλεπιδρούν

Πολίτες της ίδιας της πόλης που θα περιλαμβάνεται στον εικονικό ψηφιακό χάρτη αλλά και τουρίστες θα είναι οι τελικοί χρήστες της πλατφόρμας, θα συνυπάρχουν και θα αλληλεπιδρούν.

Οι τουρίστες θα μπορούν να ανακαλύψουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των περιοχών μέσω της σύστασης των ίδιων των πολιτών, να απεικονίσουν και να αλληλεπιδρούν με τους πόρους πολυμέσων που αναπτύσσουμε αυτή την έννοια, μπορούν να κάνουν διαδρομές για να επισκεφθούν τις τοποθεσίες χάρη στην προηγούμενη γνώση της πόλης μέσα από στοιχεία πολυμέσων που φορτώθηκαν στην πλατφόρμα, φιλτράροντας και προσαρμόζοντας τα δεδομένα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες μπορούν να είναι μέρος του έργου O-City προτείνοντας τοπικές πολιτιστικές και φυσικές πραγματικότητες. Αυτές οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από τους ίδιους τους δήμους και τα στοιχεία πολυμέσων μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτά μέσω των ενεργειών κατάρτισης που παρέχει το πρόγραμμα OCity στους εκπαιδευτικούς μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης.

Καθώς η ιδέα της πλατφόρμας βασίζεται στη συνεργασία, και οι δύο ομάδες θα μπορούν να παρέχουν τις δικές τους συμβολές, επιτυγχάνοντας την ικανοποίηση να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Δημιουργήστε τουριστικές εμπειρίες πριν από το ταξίδι

Ο χάρτης θα αποτελέσει και τουριστικό εργαλείο. Πολυμέσα θα ενσωματωθούν στην πλατφόρμα O- City που θα εξυπηρετεί τη διάδοση πολιτιστικών και τουριστικών πακέτων. Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν τουριστικές εμπειρίες πριν από το ταξίδι και να σχεδιάσουν τις επιλογές τους.

Και εκπαιδευτικές εμπειρίες

Στους εκπαιδευτικούς, η O - City προσφέρει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα σχεδιασμένη και κατευθυνόμενη αποκλειστικά γι ’αυτούς, δηλαδή σχεδιασμένη να εκπαιδεύει τον εκπαιδευτικό τομέα με μια εκτενή βιβλιοθήκη γνώσεων σε τέσσερα πεδία:

-Πολιτιστικό (κληρονομιά και πνευματική ιδιοκτησία)

-Τεχνικοί (δημιουργικές τεχνολογίες)

-Μαλακές δεξιότητες (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα κ.λπ.)

-Επιχειρήσεις (ανάπτυξη επιχειρήσεων, pitching κ.λπ.). Οι εκπαιδευτικοί και οι προϊστάμενοι σπουδών των ακαδημαϊκών κέντρων μπορούν να χρησιμοποιούν τις ενότητες κατάρτισης για τη διεξαγωγή έργων πολυμέσων σχετικά με την πολιτιστική πραγματικότητα των πόλεων τους και την ενσωμάτωσή τους στα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών. Το O - City θα παρέχει στους φοιτητές την απαιτούμενη εκπαίδευση για να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν πολυμέσα έργα πολυμέσων (φωτογραφία, βίντεο, κόμικς και εικονογραφήσεις).

Οι εκπαιδευτικοί και οι προϊστάμενοι σπουδών των ακαδημαϊκών κέντρων μπορούν να χρησιμοποιούν τις ενότητες κατάρτισης για τη διεξαγωγή έργων πολυμέσων σχετικά με την πολιτιστική πραγματικότητα των πόλεων τουςκαι την ενσωμάτωσή τους στα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών.

Το O - City θα παρέχει στους φοιτητές την απαιτούμενη εκπαίδευση για να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν πολυμέσα έργα πολυμέσων (φωτογραφία, βίντεο, κόμικς και εικονογραφήσεις).