Quantcast

Πως δε θα χαθεί η ψηφιακή δυναμική στη μετά κορωνοϊού εποχή εξέτασαν οι 27 υπ. τηλεπικοινωνιών

Συζήτηση πολιτικής σχετικά με τις ψηφιακές προτεραιότητες της ΕΕ στην εποχή μετά το COVID-19 και το πως δε θα χαθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί, διεξήγαγαν οι 27 Υπουργοί τηλεπικοινωνιών της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη που διοργάανωσε σήμερα η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου και της οποίας προήδρευσε ο Oleg Butkovic, Υπουργός Θάλασσας, Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας. Την Κομισιόν εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Thierry Breton.

Στη συζήτηση, οι υπουργοί κλήθηκαν να εξετάσουν τρία ερωτήματα που ετοίμασε η Προεδρία και συγκεκριμένα το ποια είναι τα κύρια διδάγματα από την κρίση COVID-19 στον ψηφιακό τομέα και τις πτυχές προτεραιότητας της ψηφιακής στρατηγικής, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή κυριαρχία της ΕΕ σε παγκόσμια κλίμακα και πώς μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα και να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε στοιχεία που έχουν αποδειχθεί απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή συνδεσιμότητα, δεδομένα και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

"Ένα μεγάλο μερίδιο της οικονομίας και της κοινωνίας έχει μετατοπιστεί στο ψηφιακό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να περάσει, αλλά να κάνουμε αυτά τα κέρδη μόνιμα, μέσω αυξημένων προσπαθειών για την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και για την ασφάλεια και την ικανότητα των δικτύων μας", δήλωσε σχετικά ο προεδρεύων, Oleg Butkovic, Υπουργός Θάλασσας, Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας.

Επιπλέον, η Προεδρία ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πορεία των τρεχόντων νομοθετικών φακέλων. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την πρόταση ePrivacy υπό την προεδρία της Κροατίας συνοψίζονται σε έκθεση προόδου που παρουσίασε η Προεδρία στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) στις 3 Ιουνίου 2020.

Για τον προτεινόμενο κανονισμό για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανότητας για την Κυβερνοασφάλεια και του Δικτύου Κέντρων Συντονισμού, το Coreper συμφώνησε μια νέα εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Ιουνίου. Η προεδρία θα επικοινωνήσει με τον κύριο διαπραγματευτή του Κοινοβουλίου για να διερευνήσει τη δυνατότητα διοργάνωσης τριμερούς συνάντησης κατά τις υπόλοιπες εβδομάδες της κροατικής προεδρίας.

Ακολούθως η Προεδρία ενημέρωσε επίσης τους Υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τρέχουσες μη νομοθετικές δραστηριότητες, καθώς στις 3 Ιουνίου, το Coreper επιβεβαίωσε την πλήρη συμφωνία σχετικά με το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γραπτή διαδικασία για την έγκρισή τους από το Συμβούλιο. Αυτή η γραπτή διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα μετά τη βιντεοδιάσκεψη.

Η Προεδρία παρουσίασε επίσης την πορεία της εφαρμογής της εργαλειοθήκης της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων 5G. Η Επιτροπή παρείχε ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη εφαρμογών ανίχνευσης επαφών και προειδοποιήσεων στο πλαίσιο του COVID-19. Οι εργασίες συνεχίζουν να κάνουν αυτές τις εφαρμογές διαλειτουργικές διασυνοριακά. Τέλος, η εισερχόμενη Γερμανική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασιών της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.