Quantcast

Πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή συζήτηση με τίτλο «Hacking the Future: Inclusive leadership in a transforming world»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή συζήτηση με τίτλο «Hacking the Future: Ιnclusive leadership in a transforming world», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συνεργασία της επιτροπής Women In Business (WIB) την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021.

Η συμπεριληπτική ηγεσία και πως μπορούμε να γίνουμε ηγέτες που αξιοποιούν τις δυνατότητες όλων των ανθρώπων, ήταν το κύριο θέμα της ψηφιακής συζήτησης που εμπλουτίστηκε με γνώσεις για το πως ο εγκέφαλός μας λειτουργεί και προγραμματίζεται διαφορετικά, πως η αλλαγή οφείλει να ξεκινήσει από εμάς, ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας τόσο στην ποσόστωση των γυναικών όσο και στο ESG πλαίσιο (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) και τέλος πως μπορούμε να δούμε μια Ελλάδα με ηγέτες που οραματίζονται και μπορούν να δημιουργήσουν το καλύτερο για τη χώρα μας. 

Ο κόσμος αλλάζει και με τη σειρά του αυτό που χρειάζονται οι οργανισμοί από τους ηγέτες αλλάζει. Η προβλεψιμότητα έχει δώσει τη θέση της στην ευελιξία. Κανένας άνθρωπος δεν έχει όλες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη διορατικότητα για να ξέρει ακριβώς πού να πάει και τι να κάνει στη συνέχεια.

Για να επιτύχουν εν μέσω αλλαγής και πολυπλοκότητας, οι εταιρείες χρειάζονται την πλήρη συνεισφορά των ανθρώπων τους, την αλλαγή του τρόπου σκέψης και δράσης τους. Ο άνθρωποι όμως για να πετύχουν την αλλαγή του τρόπου σκέψης τους αξίζει να έχουν τη γνώση της εντυπωσιακής λειτουργίας του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε ότι όταν ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, απομακρυνόμαστε από τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και δράσης, αποκτάμε νέες συνήθεις και περιβάλλουμε τον εαυτό μας με άλλους με διαφορετικές εμπειρίες και δυνατότητες, τότε λαμβάνουμε νέες ιδέες που ενώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην επόμενη πρόκληση της αλλαγής, της ποσόστωσης, της ESG αναγκαιότητας και του ελληνικού οράματος για μια Ελλάδα που πάει μόνο μπροστά με ηγέτες που υλοποιούν επιτυχημένα τη συμπερίληψη και την συμμετοχικότητα σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής τους.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: « Aπό το ξέσπασμα της πανδημίας οι αλλαγές στον επιχειρηματικό χώρο είναι εκθετικές. Η τεχνολογική επιτάχυνση και η ψηφιοποιημένη επαγγελματική ζωή έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Σε αυτό το νέο πλαίσιο οι ηγέτες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αυτές, υιοθετώντας ένα νέο πρότυπο ηγεσίας, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης, αγκαλιάζοντας τις αλλαγές και αλλάζοντας εκείνοι πρώτοι, δίνοντας το παράδειγμα και απελευθερώνοντας τη δύναμη όλων. Σήμερα μέσα από αυτή την εκδήλωση που οργανώνει η Επιτροπή Women in Business του Επιμελητηρίου μας, θα αφουγκραστούμε τι σημαίνει ηγεσία με ενσωμάτωση, πως αλλάζουμε πρώτα τον εαυτό μας, πως η νεύρο-επιστήμη μας βοηθά να καταλάβουμε σε τι πρέπει να εστιάσουμε για να αλλάξουμε, τι λέει το θεσμικό μας πλαίσιο για την ποσόστωση, πως οι νέες προκλήσεις ESG και βιωσιμότητας μπορούν να υλοποιηθούν από συμπεριληπτικούς ηγέτες και τέλος, ποιο θα πρέπει να είναι το όραμα μας για τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας μας».  

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αφού καλωσόρισε το εκλεκτό κοινό και ευχαρίστησε την Επιτροπή, ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του:    «Οι επιτυχημένες εταιρίες έχουν αντιληφθεί ότι η εποχή μας προκαλεί να σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα και ζητούν από τους ηγέτες τους να κάνουν το ίδιο. Οι παραδοσιακά πετυχημένες θέσεις σε μια εταιρία είναι τώρα ρευστές και μετασχηματίζονται διαρκώς, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και στη διαχείριση της πολυπλοκότητας. Σε αυτή τη κρίσιμη καμπή κάθε εταιρία επιλέγει συνειδητά το δικό της μέλλον, εστιάζοντας στις ανάγκες των ανθρώπων της και επιλέγοντας ηγέτες ευαισθητοποιημένους σε αυτό. Στη σημερινή εκδήλωση θα αναλύσουμε τον τύπο του ηγέτη που θα οδηγήσει το μέλλον των εταιριών, θα οραματιστούμε το μέλλον, ξεκινώντας τις αλλαγές από εμάς και θα εξετάσουμε το μυαλό μας και την ηγεσία με άλλο μάτι».

Όπως ανέφερε στον εισαγωγικό της χαιρετισμό η Πρόεδρος Επιτροπής Women In Business (WIB), Μυλαίδη Στούμπου: «Μετράμε σήμερα σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας. Δύο χρόνια που επιτάχυναν σημαντικά ήδη υπάρχουσες ή και λανθάνουσες εξελίξεις στο επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Η τεχνολογική επανάσταση που επέτρεψε περισσότερο αυτοματισμό και ταχύτερη ψηφιοποίηση, τα επιχειρηματικά μοντέλα που χρειάστηκε να επαναπροσδιοριστούν και να εξελιχθούν, ο υβριδικός τρόπος εργασίας που μπήκε πια για τα καλά στη ζωή μας – όλα αυτά απαιτούν νέες προσεγγίσεις, νέες δεξιότητες, νέα κουλτούρα. Στο κέντρο ο σημερινός ηγέτης, η σημερινή ηγέτιδα. Ο ηγέτης που καλείται να προσαρμοστεί τόσο ο ίδιος όσο και ο οργανισμός που ηγείται σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενο, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά συνθήκες ξεχωριστές και πρωτόγνωρες, να ενδυναμώσει και να ενσωματώσει το ταλέντο που τον περιβάλλει, να δημιουργήσει το νέο όραμα για την επιχείρησή του. Όμως γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει κι ο ίδιος. Πρέπει να καινοτομήσει. Να επαναπροσδιοριστεί. Να τολμήσει. Να οραματιστεί. Πρέπει να δημιουργήσει το νέο πρότυπο ηγεσίας – περισσότερο ανοικτό, περισσότερο συμπεριληπτικό, περισσότερο προσαρμοστικό, περισσότερο έτοιμο να επανεφεύρει τον εαυτό του».

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Κώστας Γιαννακίδης, Δημοσιογράφος, συμμετείχαν η  Μάρθα Μυλωνά, Senior Principal, Advisory, Κorn Ferry, η Alvine Tremoulet, Global Diversity, Equity and Inclusion Lead, Pfizer,  ο Δρ. Νικόλαος Δημητριάδης, Επικεφαλής Υπηρεσιών Neuro Consulting, Optimal HR Group, η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η  Νατάσα Μαρτσέκης, Μέλος ΔΣ, Ελληνικά Πετρέλαια και ο Καθηγητής Στάθης Καλύβας, Gladstone Professor of Government, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

Η Μάρθα Μυλωνά ανέφερε: «Oι ηγέτες που έχουν επίγνωση των προκαταλήψεων και των προτιμήσεών τους, αναζητούν ενεργά, εξετάζουν και αγκαλιάζουν τις διαφορετικές απόψεις και προοπτικές πετυχαίνουν καλύτερη λήψη αποφάσεων και εταιρικά αποτελέσματα. Η συμπεριληπτική ηγεσία(inclusive leadership) μέσω της ένταξης είναι το νέο νόμισμα της δύναμης, της επιρροής και της αποτελεσματικότητας  και η εν συναίσθηση και η αισιοδοξία είναι οι ενεργοποιητές τους για την επιτυχία. Σεβασμός για τους άλλους, ανοιχτό μυαλό, θάρρος, αυτοπεποίθηση, περιέργεια, αυθεντικότητα, ταπεινότητα, συναισθηματική ανθεκτικότητα, εν συναίσθηση, προσαρμοστικότητα και ευελιξία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα ηγέτη να μπορεί να ασκήσει συμπεριληπτική ηγεσία με τη δύναμη ΟΛΩΝ  και να υλοποιήσει αυτό που ανέφερε η Αμερικανίδα ποιήτρια και πεζογράφος Μάγια Αγγέλου ‘Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν’».

Η Alvine Tremoulet είπε χαρακτηριστικά «εάν θέλουμε να ηγούμαστε στην αλλαγή και όχι να οδηγηθούμε από αυτήν, τότε είναι σημαντικό να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές προοπτικές, από τους οποίους μπορούμε να μάθουμε και που μπορούν να μας βοηθήσουν να καινοτομούμε. Χρειάζεται επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι τόσο να μάθουμε, όσο και να ξεμάθουμε – γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση να υποθέτουμε ότι η αντίληψή μας για την αλήθεια είναι η σωστή και να βρίσκουμε στοιχεία που να μας το αποδεικνύουν. Πρέπει πάντα να προκαλούμε τον εαυτό μας. Ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσουμε ότι δίνουμε σε όλους μια θέση στο τραπέζι και «φωνή» στη συμπερίληψη».

Ο Δρ. Νικόλαος Δημητριάδης τόνισε «Η σύγχρονη νευροεπιστήμη αποκαλύπτει ότι έχουμε δύο διαφορετικά περισκόπια στον εγκέφαλό μας που κατανοούν και εμπλέκονται με την πραγματικότητα πολύ διαφορετικά. Το ένα περισκόπιο ασχολείται με την τάξη, την αφηρημένη μοντελοποίηση, τον έλεγχο, τον σχεδιασμό και τη χειραγώγηση. Το δεύτερο ασχολείται με τη φύση, την τρέχουσα στιγμή, την ολιστική κατανόηση και τη σύνδεση με τα πάντα και με όλους γύρω μας. Στον δυτικό κόσμο έχουμε δώσει προτεραιότητα σχεδόν αποκλειστικά στο πρώτο, παραμελώντας το δεύτερο.  Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε τις πλευρές και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση, την ενσυναίσθηση και την ολιστική αντίληψη και όχι τη διαίρεση, τη χειραγώγηση και τον έλεγχο. Επιλέξτε πρώτα ανθρώπους και μετά συστήματα!"

Στη συνέχεια, η Βασιλική Λαζαράκου, αναφέρθηκε στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση που εκσυγχρόνισε το σχετικό πλαίσιο και περιέλαβε και διάταξη για την ποσόστωση των γυναικών κατά 25% στα Δ.Σ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών, και ο οποίος υιοθετήθηκε ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η ποσόστωση της συμμετοχής των γυναικών επιπλέον συνδέεται με τα κριτήρια ΕSG (Environmental, social and governance), καθώς αφενός μεν η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια συμβάλλει στην ορθή εταιρική διακυβέρνηση και αφετέρου στην έννοια των κοινωνικών κριτηρίων περικλείεται και η έννοια της ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών και της εξέλιξης τους σε μία εταιρία.

Η Νατάσα Μαρτσέκης υπογράμμισε πως τα ίδια δε Διοικητικά Συμβούλια είναι εκείνα που πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές και οι διαδικασίες της αίθουσας συνεδριάσεων αντικατοπτρίζουν μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, ανήκειν και πραγματικού σεβασμού δημιουργώντας ένα εταιρικό  περιβάλλον στο οποίο όλα τα στελέχη- ανεξάρτητα του φύλου τους ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, να προτείνουν ιδέες και να δημιουργούν αξία για τους εργαζόμενους, τους μετόχους αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Ο Καθηγητής Στάθης Καλύβας απάντησε στο ερώτημα: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα; Σίγουρα δομείται γύρω από την οικογένεια και αυτό με δύο τρόπους. Από την μία, οι περισσότεροι ηγέτες προέρχονται από οικογένειες με πολιτική δραστηριοποίηση. Από την άλλη απευθύνονται ή γίνονται αντιληπτοί από το κοινό τους με τρόπους που παραπέμπει στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις. Η σχέση οικογένειας και ηγεσίας, στην πολιτική αλλά και στην οικονομία, δεν είναι πιθανό να μεταβληθεί όσο οι κοινωνικές δομές της χώρας παραμένουν υπό την επήρεια της οικογένειας. Μπορούν όμως να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της προς το καλύτερο.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Κώστας Γιαννακίδης, συνοψίζοντας, ανέφερε  «Οι καιροί είναι πάντα μεταβαλλόμενοι, οι συνθήκες αλλάζουν συνέχεια. Όμως στις μέρες μας οι ηγεσίες δεν προκαλούν τις αλλαγές, τις περισσότερες φορές καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτές. Η δικτύωση των ανθρώπων, τα ρεύματα που διατρέχουν πλέον την παγκόσμια κοινωνία, δημιουργούν νέα δεδομένα. Ρεύματα όπως η πολιτική ορθότητα και οι επιλογές των millennials καθιστούν τη συμπερίληψη αναγκαίο επιχειρηματικό εργαλείο. Οι άνθρωποι που κατέχουν ηγετικές θέσεις καλούνται να αλλάξουν εσωτερικά, να προσεγγίσουν τις νέες συνθήκες με ενσυναίσθηση και διευρυμένη ματιά. Έτσι θα αντιληφθούν ότι αυτό που κάποτε θεωρούσαν «διαφορετικό», σήμερα είναι καύσιμο προόδου.»